Blog


...

Lars Lund

02 maj 2013 10:42

Varme til de kolde nætter

Ny varmer til drivhuset

I vinteren og foråret 2012 afprøvede jeg forskellige opvarmningskilder til brug i drivhuset.

Juliana har 3 størrelser ovne passende til 5, 10 og 15 m2 drivhuse. Alle drevet af petroleum. Petroleumsvarmerne er bedst egnet i det tidlige forår eller om efteråret, hvor nattefrosten ikke er alt for hård. Det er vigtigt, at der påfyldes lugtfrit petroleum eller lampeolie af en god kvalitet, ellers risikerer man, at varmeren soder planter og drivhus til. Petroleum forbrænder ilt, og som ved forbrænding med gas medfører det dannelsen af kondensvand. Derfor er det vigtigt med ventilation, så der tilføres frist luft til drivhuset. Ulempen ved petroleumsvarmerne er, at de ikke er termostatstyrede.

 

Endelig en varmfront 

Længe har drivhusejere efterlyst en drivhusvarmer med termostat. For år tilbage kunne man købe en lille gasovn med termostat, men af uforklarlige årsager forsvandt den fra det danske marked. Man skulle til Tyskland for at købe den. Muligvis kan dens forsvinden have noget at gøre med dårligt salg.

Men tiden har ændret sig. I dag, hvor folk ikke alene vælger drivhus for planternes skyld, men også for i ny og næ at kunne opholde sig i huset, og hvor de planter man køber, ofte kræver tilskudsvarme i starten og slutningen af sæsonen, så skal der mere varme til, og det skal reguleres. Jeg har derfor undret mig over, at udbuddet af varmekilder til drivhus derfor var så umådelig ringe.

Nu lysner det, eller varme det. Kosangas har hentet indtil flere drivhusvarmer fra vore tyske naboer, så vi nu også kan lege med og hurra, der er en model med termostat. Ja man kan tilmed vælge mellem to modeller. Den ene giver 4,2 kW og den anden 2,5kW. Temperaturen kan reguleres fra 0 til 25 grader.

 

Vi giver den gas hele året

Desværre er den kommet så sent på markedet, at den ikke har kunnet udsættes for en barsk test, men det vil den blive. Jeg er i gang med at teste modellen, der giver 2,5 kW. Foreløbig har jeg brugt den de kolde nætter sidst i april og her i to dage i starten af maj. Den virker umiddelbart helt som forventet, og ja, man nyder ligefrem det levende lys fra gasdysen og ikke mindst synet, når den selv sætter fuldt blus på, og igen selv drosler ned. Den tændes med Piezotænding, altså elektrisk tænding uden tændstikker. Først skal man trykke en knap ind, der giver gas, og så trykker man samtidig på en kontakt, der slår en gnist. Og lige den manøvre er på modellen ret så vanskelig. Det kræver fingerkræfter og en lidt besværlig arbejdsstilling, at skulle få gang i fyren. Det kunne være lavet noget fiksere. Der er heller ikke gradtal på regulatoren, så man kan indstille temperaturen ud fra en talskala, så her må man sjusse sig lidt frem på den grafiske tegning, der illustreres fra en tyk til tynd streg.

Men giver gas ikke problemer med Co2? Nej siger Kosangas. Den smule der udledes ved forbrændingen forbruges af de planter, der er i drivhuset, så der er tale om 0 udledning. 

Bort set fra det, så er det en ”wonderbar ding” til en pris med fut i.  Modellen til 2,5 kW koster 2397,50 kr. og den store med 4,2 kW koster 2898 kr. Du får nok først for alvor brug for den til efteråret, så der er tid til at spare op.

7 Kommentarer til dette indlæg

...

Anja Egeriis

18 maj 2013 08:13

Godt nok en lidt pebret pris for at få termostaten med - men den er da lækker :)

Jeg bruger en gasovn fra Silvan uden termostat til 500 kr., og ved 0 grader og opefter kan jeg holde ca. 10 grader i mit 21 m2 drivhus, som har termoglas, på laveste indstilling - under 0 grader skal jeg et trin længere op. En 11 kg gasflaske kan køre i ca. 100 timer på laveste indstilling, så det koster da lidt. Til gengæld kan jeg sætte planterne tidligt derud - tomaterne kom ud i starten af april og chilierne i løbet af de sidste 14 dage af april, så de er kommet godt i gang nu.

...

Anne Dorte

31 dec 2014 11:55

Hej derud, jeg har købt en lille ovn over nettet hos Moreland. Jeg har ikke prøvet den endnu, fordi jeg ikke kan få en 5 kg gasflaske til at være i den, selv om det er det den er beregnet til. Det er sådan en her. Nogen der kender den eller har erfaring med den.

Gasovn 4,2 kw lille

...

Lars Lund

31 dec 2014 17:08

Bauhaus har jeg købt en 5 kg flaske :) Ser spændende ud. Del meget gerne dine erfaringer. Og godt nytår :)  

...

Brian

30 sep 2017 11:00

Hej Lars

Artiklen er fra 2013.

Hvad er dine erfaringer med Kosans ovn ind til i dag ?

...

Lars Lund

01 okt 2017 15:12

Hej Brian

Ja jeg har brugt den siden. Den kan være en smule bøvlet at tænde fordi startknappen sidder rigtig dårlig, men ellers har den fungeret ganske godt. Der var en læser der skrev til mig for et år siden. Hun havde rigtig meget bøvl med den. Jeg anbefalede hende at klage til Kosangas, for den skal bare være i orden til den pris. Hvis det ikke hjalp skulle hun kontakte mig igen. Det gjorde hun ikke, så jeg går ud fra at hendes problem er løst. Men jeg har som sagt være godt tilfreds.  

...

Gunhild Engholm Michelsen

04 jan 2024 06:18

Kære Lars
Jeg har en af de store og har været meget glad for den i årevis. Pludselig kan den ikke starte. Har du nogen ide om hvor for? Jeg har endda skiftet slangen og monteringshoved til gasflaske.
Mvh Gunhild

...

Gunhild Engholm Michelsen (1)

04 jan 2024 06:18

Kære Lars
Jeg har en af de store og har været meget glad for den i årevis. Pludselig kan den ikke starte. Har du nogen ide om hvor for? Jeg har endda skiftet slangen og monteringshoved til gasflaske.
Mvh Gunhild