Blog
Dyrk sukker i drivhuset
En forholdsvis lille plante med små hvide blomster vil med lethed kunne erstatte hele din husholdnings forbrug af sukker. Planten kan bruges i din kaffe, i din te, i bagværk, i madlavning og som erstatning for sødemiddel, eller hvis du vil slanke dig, undgå huller i tænderne eller lider af diabetes.
Amerikanerne og japaner brugt planten i mange år, japanerne i 30, og sidste år fik EU borgerne endelig lov at dyrke planten. Du kan dyrke den i dit drivhus, men den skal ind, når temperaturen falder under plus ti grader.
Planten hedder Stevia Rebaudiana, og et enkelt blad søder 300 gange så meget som sukker. I pulverform skal man blot dyppe en tandstik i pulveret, så er der sukker svarende til tre sukkerknalder, men ellers man kan blot hælde kogende vand på bladene, så frigives sødestofferne.
Selv om forholdsvis få endnu har kendskab til planten, så er bladenes virkning ikke en nyopdagelse. Faktisk har den været kendt siden det sekstende århundrede, hvor de indfødte indianere anvendte den som medicin. I begyndelsen af 1900erne begyndte en egentlig forskning af plantens virkning, og siden har den været genstand for et utal af forskningsresultater, der dels konkluderer, at den udover dens medicinske virkning ikke har nogle bivirkninger og dermed er total uskadelig for helbredet og dels konkluderer forskning modsat, at der kan være en risiko for kræft, især ved overdreven indtagelse af planten. Netop modsatrettede forskningsresultater menes, at have været baggrunden for, at det havde taget lang tid før den fik det blå stempel til fødevarebrug. Onde tunge mener dog, at forklaringen skyldes kommercielle interesser. Kommer der først gang i produktionen, vil planten være en stor trussel for sukkerindustrien. Det vil for eksempel gå ud over sukkerroer. Planten vil givet også være en alvorlig konkurrent til de kemiske sødestoffer, der i dag anvendes som sødemiddel.
Stevia i cola
I USA anvender Coca Cola allerede et sødestof rebiana udvundet af planten og bruge det som erstatning for aspartam, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende. På Århus Universitetshospital har man, af lægemiddelstyrelsen fået grønt lys til at afprøve planten på personer med type 2 diabetes. Foreløbig viser forsøg både i Århus og på Ålborg Universitet at stoffet har en særdeles gavnlig effekt på folk med sukkersyge. Det sænker blodsukkeret, hæmmer det sukkersygefremkaldende hormon glukagon og nedsætter blodtrykket samtidig med, at det sænker kolesteroltallet. Undersøgelserne viser, at grundstrukturen af det udvundne stof stimulerer de celler i bugspytkirtlen, der udskiller insulin, som igen hjælper til med at sende sukker fra blodbanen over i musklerne. Hvis sukkeret ikke når musklerne, er det, at indholdet i blodet bliver for højt og skader organismen.
Århus Universitetshospitals forskergruppe har, som følge af forskningsresultaterne, opnået patent på behandling med Stevia mod netop type 2 diabetes. Det vil efter alt sandsynlighed komme flere end 300.000 danskere, der har diabetes 2, til gavn.
Stevia kan med andre ord gøre det surt for den kemiske sødestofindustri og sundt for alle, der gerne vil undgå sukker, enten fordi de har diabetes, eller fordi de blot vil leve sundere.
Fakta om Stevia
Stevia rebaudiana bryder sig bestemt ikke om den danske vinter, men til gengæld trives den fint i drivhuset. Planten hører til Astersfamilien og kommer fra de nordlige egne i Sydamerika. Der findes omkring 200 forskellige arter, men Stevia rebaudiana er den eneste, der har en meget kraftig sødende effekt.
Nyere forskning viser, at en medicin udviklet af Stevia kan sænke blodsukkerniveauet hos folk med diabetes med 20 procent. Herudover kan medicinen reducere forhøjet blodtryk med omkring 12 procent og har endelig en gavnlig effekt på kolesteroltallet.
Du kan købe Stevia planten som frø i flere netbutikker, men planten er også til at få hos plantehandleren, i nogle planteskoler og ind imellem sågar i den tyske supermarkedskæde Lidl.
I den vilde natur bliver planten en meter høj busk, der kræver sol, en god muldjord eller hos os en god pottejord og ikke under ti grader om vinteren.
Man kan udvinde sukkersmagen ved at behandle planten som man bruger krydderurter, det vil sige tørre dem og knuse dem, eller man kan hælde kogende vand over dem og lade et udtræk, hvor bladene trækker i det kogende vand i et kvarters tid. Herefter kan det hældes på flasker og opbevares i køleskab en uges tid. Pas på at bide direkte i bladet. Det er så sødt, at de fleste vil få en kvalmende fornemmelse.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster