Blog


...

Lars Lund

02 maj 2013 11:17

Det trækker ud

 

 

Hvornår kan man plante ud i drivhuset?
Udplantning med frostnætter

Uha!! Maj startede med kolde nætter. Natten mellem 1 og 2. maj har der nogle steder været ned til minus 5 grader. Det er den koldeste nat målt i 22 år.
Frost er just ikke noget, der huer vores drivhusplanter, og allerede nu har mange fristet sig til at plante tomater, agurker og peber ud.

 

Jeg hørte i radioen i går om en dame, der havde mistet alle sine planter på grund af frosten. Tænk på alt den tid der er gået med at så frø, vande og passe de små, og så ødelægges det hele på en nat.

Når vi lader os friste, så er det især fordi, man allerede i starten af april kan købe tomater til udplantning.
Jeg har spurgt anerkendte planteskoler, hvorfor de sælger planter, de godt ved, ikke vil overleve i et drivhus, med mindre man tilfører ekstra varme. Svaret er altid: Fordi de andre sælger dem, og så efterspørges de af forbrugerne.”
Tænk nu, hvis de i stedet skrev: ”Køb dine tomater nu, så passer vi dem, indtil de er klar til udplantning”.

Forbrugerne er bange for, at hvis ikke de køber i april, så er der ingen planter i maj. Men det er der. Det der kan være vanskeligt at skaffe er mest specialfrø, altså specielle sorter man ønsker, så her skal man være tidligt ude, men generelt, så er der ikke så meget speciale i de planter, der er drevet frem. Det er groft sagt en standardvare, der er let at få fat på.
At finde det helt rigtige udplantningstidspunkt kræver, du har et jordtermometer. Det bør du anskaffe.

For tomaters vedkommende skal jordtemperaturen som minimum være 14 grader dag og nat. Det vil den i de fleste drivhuse være omkring 1. maj. Men ikke i år. Om dagen er det ikke et problem, men om natten kan det knibe, særligt når der er nattefrost.


Agurkerne kræver endnu mere. Her skal vi som minimum have 17-18 grader, men helst 23. Normalt er det tilfældet omkring 1. juni. Peber og chili kan med fordel plantes i potter. De får let lus, og man kan så tage en potte ud og isolere den fra de øvrige, og give den en lusekur uden for drivhuset, men når den er i potter, kan man også tage den ind i boligen om natten og ud i drivhuset om dagen. Også her er den optimale jordtemperatur over 17 grader. Sørg i øvrigt for at dine chili står lyst og har god plads.
Der er flere måder at gardere sig på mod de kolde nætter.
Du har sikkert pillet bobleplasten af dit drivhus. Brug det nu til at lægge hen over dine planter.

Fiberdug er også supert som beskyttelse mod lettere frost.
Anskaf dig et mindrivhus til at sætte ind i drivhuset. Så mindsker du arealet, og det er lettere at skaffe varme på et mindre areal.
Og så er vi ved tilskudsvarme. Her kan du for eksempel anskaffe dig en af de små petroleumsovne, der godt kan klare de første kuldegrader.

7 Kommentarer til dette indlæg

...

Bodil

04 maj 2013 23:02

Hej Lars Super godt indlæg, du her leverer, for det er da helt utroligt, så travlt mange har med at få gang i drivhusene, når man nu VED, at vinteren har varet alt for længe og, at vi som følge deraf er 3-4 uger bagud med haver og drivhuse. Jeg har også fået det svar, du omtaler, fra mit lokale havecenter, da jeg mødte deres tomatplantehylder godt emballeret mod kulde, selvom det stod indendørs. Det var til gengæld ikke de tomatplanter, den lokale Brugs først på ugen havde placeret udendørs i bidende kold vind. Synd for de, der køber dem, siger jeg bare. At der er behov for vejledning til drivhusejere i det emne fremgår tydeligt af både de spørgsmål og af de erfaringer, læsere af "Drivhusklubben" fremfører i dette medie, så det kan ikke siges for tit. Det er synd, at så mange får sig nogle dårlige oplevelser og ikke mindst dyrekøbte erfaringer, når forhandlerne af drivhusplanter "løber med" på den omsiggribende tendens til urealistiske drivhusdrømme, som i så i stedet udarter sig til skuffelser og mareridt. Din ide med at planteskolerne i stedet opbevarer planterne, indtil det vejrmæssigt er forsvarligt at sætte dem ud, er rigtig god, synes jeg. Håber, du kan gøre din indflydelse gældende de rigtige steder. Med venlig hilsen Bodil

...

Kirsten

05 maj 2013 09:44

Det var dog et smart lille drivhus til at sætte inden i drivhuset. Hvor får man fat i sådan et ?

Mvh

Kirsten

...

Lars Lund

05 maj 2013 20:00

Køberen fortæller at  bobleplasthuset incl. hylder
og varmeblæser, på el  fås for 1.444 kr. hos Willab Garden på tilbud i 2013.
Hvis du googler minidrivhus, vil du også finde nogen til 249 kr, men lidt mindre, men to af den slags er f.eks 500 kr. :)   http://www.24hshop.dk/da-DK/minidrivhus-med-2-etager-p-24907-c-1318.aspx


 

 

...

mie

03 jun 2013 22:04

Hej Lars.. Spændene indlæg du skriver. Jeg har i år købt nogle peberfrugter da jeg ikke fik sået nok. Ved solsikken.dk og som du skriver så opdagede jeg lus med det samme. Fik at vide de hurtigt vil forsvinde. Jeg købte noget øko sæbe for en sikkerheds skyld, men de vælter rundt i lus efter jeg fik sat dem i kapilærkasser og har smittet mine egne 3 peberfrugter. Jeg har sprayet dem med jævne mellemrum, men planterne virker medtagne ovenpå sæbesprayen eller vandet ( har læst lusene heller ikke kan lide at blive bruset) Hvordan kommer jeg dem bedst til livs? De købte peberfrugter har trods lus udviklet flotte frugter. Mvh Mie

...

Lars Lund

04 jun 2013 22:14

Hej Mie

Lus forsvinder ikke bare hvor der er mad. Det bedste er hvis du kan tage de befængte ud og så give dem en gang vand med en rimelig kraftig vandstråle ( rimelig). Du kan også dyppe dem i en spand vand. Tag en spand vand på 42 max 43 grader. Sæt to pinde på til at holde potten så planten kommer til at stå på hovedet i det varme vand. de skal stå i ti minutter, så dør lusene og planterne kan lig klare op til de 43 -44 grader. Har du plantet dem i sækken og rodnettet har godt fat, ja så ville jeg prøve den "kraftige" slange nogle gange. Insektsæben burde hjælpe. Du kan prøve at tilsætte den en sjat sprit og skyld så efter med den halvhårde stråle.

Håber det lykkes for dig.

mvh

Lars  

...

Lars Lund

04 jun 2013 22:16

Tak for dit indlæg Bodil :)

...

mie

05 jun 2013 08:31

Tusind tak Lars. Ja de har desværre et godt rodnet så jeg vil prøve det med spritten..