Blog


...

Lars Lund

13 mar 2013 10:53

La..la..lla lathyrus

Lathyrus til haven

Lathyrus er som skabt til skillerum i drivhuset.

Lathyrus kræver masser af varme og sol, og skal derfor først og fremmest stå et solrigt sted.

Dit drivhus er bare stedet, de vil elske. Lathyrus lykkes til fulde, når de får meget varme.  

 

Det er en meget stor fordel at forspire blomsterne, inden de plantes ud, så de hurtigere kommer i gang med blomstringen, og her i marts, er det ideelt at starte. 

 

Læg frøene i blød i to døgn før du sår. De hårde frø blødes op, og nogle begynder tilmed allerede at spire.

 

Efter vandbadet sår du et frø i hver potte. Høje potter er bedst. Det kan være mælkekartoner, eller de mere professionelle Rootrainers. Rootrainers er såpotter, hvor rødderne kan udvikle sig, og hvor planterne samtidig kan stå tæt. Når planterne senere skal pottes ud, kan man åbne potten, så rødderne ikke bliver beskadiget.

 

 

Lathyrus findes både som flerårige og etårige.

Foto: Grøn Kommunikation/Lars Lund

 

Masser af lys

Når frøene har spiret, skal du starte med at sætte dem ved 10–15 graders varme, og det er vigtigt, at de får så meget lys som muligt. Ellers bliver de ranglede. Nogle kniber topskuddene, når de er 10 cm lange, mens andre venter, indtil de bliver højere, for eksempel indtil de har to, sunde blade, og der så igen er ti centimeter over bladene.


Gratis stiklinger

Det smarte ved den sidste metode er, at du nu for hver plante har endnu en ekstra plante. Det topskud du kneb af, er nemlig en gratis stikling. Stiklingerne sætter du i små potter, og dækker med plast, så de holder sig fugtige, men dog så der kan komme luft til dem. Jorden kan være spire- og såmuld, eller almindelig blomsterjord med lidt sand. I potterne slår stiklingerne ret hurtigt rødder.

Det kan være en fordel at forspire om efteråret, og så plante de små planter ud i et drivhus til overvintring. Det giver kraftige planter. Men nu er det jo forår, så prøv begge dele. 

Giv dem en smule pottegødning, men ikke for meget. 

Når de skal plantes ud, så væn dem gradvis til udelivet. Det gør du ved at stille potterne ud om dagen, og ind om natten, indtil du synes, nu skal det være. Dæk dem eventuelt med en fiberdug, hvis der er tegn på kulde om natten. 

Ærteblomster bliver høje - de fleste omkring 180 cm - nogle dog væsentligt højere, hvis det er flerårige, så de skal have noget at klatre på. I løbet af juli sender de en sky af blomster ud i himmelrummet. Så er det bare med at være flittig med at plukke, for jo mere du plukker, jo flere blomster kommer der.

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Charlotte

13 mar 2013 14:08

Jeg har hørt noget om, at jord, som lathyrus har vokset i, ikke kan bruges igen. Andre planter kan simpelthen ikke vokse i det. Er det korrekt? Jeg har ikke kunnet finde noget om det nogen steder. Sidste år havde jeg mine lathyrus i baljer ved en rent tilfælde, men nu tør jeg jo ikke plante dem i min havejord - og slet ikke i mit drivhus. Jeg ville ellers elske at have lathyrus til at stå og dufte i mit drivhus...