Blog


...

Lars Lund

05 jun 2013 13:56

Sådan beskæres fersken og nektarin

En fersken kan godt vokse i det fri op ad en sydmur, men den får så let blæresygdom. Inde i drivhuset går det bedre. 

 

Fersken og nektarin er dunede og glatte former af samme frugt og stammer oprindelig fra Kina. Det kan lyde lidt vanskeligt, når man skal forstå beskæringens kunst, men tag det stille og roligt, spis en fersken, og gå frem trin for trin:) 

  

Lad os starte med den enkle forklaring, og så den mere uddybende:

 

Fersken sætter især og overvejende blomster og frugt på de tynde, grønlige skud, der voksede ud den foregående sommer. Det er med andre ord blomsterknopper på skuddene fra sidste sommer, der stort set giver frugten. De frugtbærende skud kan vokse ud fra en hovedgren, altså en hovedgren der bliver længere, og det er så det stykke, der bliver længere, der giver frugt,- og de kan vokse ud andre steder fra stammen. Det er så her, du skal i gang med at styre alt det, der vokser ud. I baghovedet skal du altså bare tænke: Jeg skal især passe på det nye. 

 

Beskæringen er vigtig og ikke noget, man skal overse. Hvis skuddene vokser for tæt, er det umuligt for insekter at bestøve dem, og så får du meget lidt frugt ud af det, med mindre du selv leger bi. 

 

Træet er meget sart overfor beskæring, og må ikke beskæres om vinteren, men lige efter høst. Ellers udsættes det meget let for bakteriekræft.

  

Igen:

Det man skal, er med andre ord at sørge for, at der hele tiden er nye grene, der kan bære frugt året efter. De gamle grene skyder ganske vist nye skud, men de bliver jo længere og længere, hvis ikke de skæres tilbage. Altså sørg for nye skud, der kan bringe frugt året efter og tynd ud, så der ikke bliver for mange grene, og så træet bliver for tæt. Er du med, så er det bare det ?!  

 

Så tager vi den lange:

 

1. Tynd ud mellem grenene - så længe de er tynde - i løbet af sommeren. Det bedste resultat får du ved at lave en vifteform, men det er ikke et must, og kan være vanskeligt, hvis dit træ allerede har en anden form. 

 

2. Efter plantning tidligt på foråret skæres alle hovedgrene tilbage med en tredjedel.

 

3. I løbet af sommeren kommer nye skud på hovedgrenene. De bindes fast, så de danner en espalier eller en vifte. Vandrette grene giver i almindelighed mere frugt. Det gælder for alt frugt.

Det er vigtigt, at der er luft mellem grenene.

 

4. De skud og hovedgrene, du nu vælger at beholde, klippes over 4. blad men ikke før, der er dannet mindst 8 blade. Ellers skyder der blot en masse sideskud igen. Så er årets arbejde gjort. 

 

5. Næste sommer og et stykke ud i fremtiden knibes nye skudspidser tilbage til fire blade. Nye forgreninger af sideskud på sideskud knibes over første blad.

 

Herudover fjernes det, der ikke er plads til.

Gå ikke amok. Alt for voldsom beskæring kan give bakteriekræft.

 

Bliver træet for tæt, kan der tyndes ud i større grenpartier, så der kommer godt med lys ind i træet.

 

Fersken kan sætte mange frugter, og så er det nødvendigt at tynde dem ud, så de er 15 cm mellem frugterne. Gør det, når de er på størrelse med en lille valnød - ikke før og ikke for sent. Mange frugter falder dog af af sig selv inden, fordi de ikke er bestøvede. 

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Knud-Erik Sørensen

02 sep 2021 07:47

Hvorfor revner vores nektarin

...

Lars Lund

13 dec 2021 17:39

Jej Knud Erik. Det er lidt af samme årsag som når tomater revner. Der dannes kondens ved skiftende temperatur, der laver en vandhinde på frugten, så den ikke kan ånde og så spærnger den nærmest selv hul.
mvh
Lars