Blog


...

Lars Lund

15 jul 2013 16:41

Gør som farfar, tis i drivhuset

Finske haveforskere har fundet ud af det, men de gamle haveejere har været klar over det i en menneskealder. Det handler om tis, eller måske et mere spiseligt udtryk urin.

 

Har dine tomaters blade fået gullige skjolder, kan det være magnesiummangel. I så fald kommer finske forskere dig måske til undsætning.     

 

Det forskerne har fundet ud af er, at urin er en super gødning til tomater og agurker. Afgrøderne bliver ganske enkelt større, når de vandes med urin, og man kan slet ikke smage urinen i tomaterne. 

Min gamle farfar der for længst er død og borte gjorde samme erfaring, og faktisk var det meget almindeligt i de gode gamle dage at tømme natpotten i køkkenhaven. Jeg kan huske min farfar især yndede at gøre det i jordbærbedet, og han kunne slet ikke forstå, at jeg var allergisk for jordbær. Natpottens indhold gav jo store saftige og flotte bær. Han havde også tomater op af en væg gemt væk i et skelet af lægter og plastik. De fik med jævne mellemrum en skylle fra natpotten. 

 

Aske og urin

Ifølge de finske forskere er en blanding af urin og aske fra brændeovnen den helt ideelle blanding. Asken indeholder magnesium, og det er en god forudsætning for optagelse af den kvælstof, der er i urinen. Men ikke alene tomater har godt af blandingen. Agurkerne blev i forsøget store og flotte og planterne gav et godt udbytte.  

Blandingsforholdet er ikke kendt, men vær forsigtig med asken og brug kun aske fra rent træ og ikke fra trykimprægneret træ.

Træaske indeholder ca. 7% kalium samt 1,5% fosfor. Herudover indeholder det magnesium og rimelig meget kalk, samt forskellige tungmetaller fra byens forurening. Derfor skal man heller ikke overdrive. Normalt siger man, at man kun må bruge 10 kg aske for hver 100 kvadratmeter, så det er ikke mange teskefulde, du skal bruge i drivhuset. Bruger du akse i køkkenhaven, så strø i et tyndt lag, og kun hvert andet år. Til gengæld behøver du så ikke at give kalk. 

4 Kommentarer til dette indlæg

...

Lars Uthsen Holm Jakobsen

16 jul 2013 20:54

Hvis så man ikke er til urin og aske, er der så ikke en "tilskuds" gødning i handlen man kan bruge i stedet for...?

;)

Mvh

Lars

...

Anja Egeriis

29 aug 2013 17:07

Jamen jeg kan slet ikke være uenig - min tomat på billedet har også fået en smule af den slags "naturgødning" undervejs... Godt nok fortyndet 10 gange:)

...

Anja Egeriis

29 aug 2013 17:08

Lars - ud over den "hjemmeproducerede" gødning bruger jeg denne specielle tomatgødning med rigtig gode resultater:

http://www.bh-froe.com/ZC/index.php?main_page=product_info&cPath=56&products_id=2622

...

Anja Egeriis

29 aug 2013 17:11

Bliver lige ved :)

Til at modvirke calciummangel hos tomater (det, der giver griffelråd) kan man samle en masse æggeskaller og tørre dem i ovnen, så de kan knuses til et fint pulver, der blandes i jorden omkring planterødderne. Man kan også købe kalk - men det er da en fin måde at få brugt sine aflagte æggeskaller på, synes jeg....