Blog


...

Lars Lund

25 jan 2013 11:54

Sådan får du succes med dine frø

Den første vej til succes er jord og lys.

Små spirer kan ikke lide gødet jord. Det er alt for stærkt. Havejord er fyldt med bakterier og svampe, som kan gøre skade, når de kommer ind i huset. Det bedste er en steril jord. Den kan købes færdig som en så- og prikkeljord. Til nød kan den laves ved at havemuld, lidt sand og lidt bladmuld blandes og sættes ind i en ovn, hvor det opvarmes til over 100 grader. 

Potterne

Dernæst skal du have fat i noget, du kan putte jorden i. Du kan lave dine potter af avispapir med en potmaker, og ellers findes der såbakker af plast med drænhuller, eller du kan bruge diverse andre potter, genbrug af jogurtbæger eller tilsvarende, hvor du stikker en gaffel i bunden, så vandet kan løbe fra. Mange af de bakker, du køber med frugt, er af plast og med plastlåg, så du får et gratis minidrivhus.   

Husk altid at rengøre med varmt vand og sæbe.

Selv bruger jeg lidt af hvert, men er ret tilfreds med såbakken Pluggbox fra Nelson Gaden. Det er en slags minidrivhus, der kan rumme 49 planter, et smart vandingssystem, hvor man vander i bunden af bakken, og et låg der er med til at holde en tilpas fugtighed. Den store fordel er også, at potterne er i så god en kvalitet, at de kan genbruges år efter år, og tåler en tur i opvaskemaskinen.    

Læs altid vejledningen på posen

Har dine potter ikke indbygget dræn, og af de lidt store af slagsen, så læg lidt lecanødder eller rene småsten i, inden du fylder jord på. Mange frø rådner, fordi de har det for vådt. Fyld jord i potterne og pres det let sammen med en knyttet hånd, eller en blid tommelfinger. Herefter gennemvander du jorden og lader vandet dryppe af natten over.

Læs på frøposen, hvordan du sår. Noget frø skal ikke dækkes til med jord men kun presses en smule ned, så det får jordkontakt. Andet skal lige have et let drys sand. Nogle frø er så små, at de klæber til hinanden. Du kan blande det op med lidt hvidt sand, så frøene skiller fra hinanden, og så det er lettere for dig at se de enkelte frø. En anden metode er at folde et stykke papir og hælde frøet ned og så langsomt drysse frøene ned. Hellere så for tyndt end for tæt. De store frø sås gerne med et enkelt i hver potte eller maksimum to. Her er det en fordel at bruge en papirpotte eller såpotte af nedbrydelig materiale, så du senere kan plante direkte ud uden at tage planten op ad potten.

 

Hold på fugtigheden

Efter såning dækker du med et stykke klart plast eller en glasplade. Så holder jorden sig tilpas fugtig, indtil frøene begynder at spire. Herefter fjerner du gradvis plasten. Spiretiden varierer fra sort til sort og også fra frø til frø, men generelt er de fra en uge til 14 dage. Det er vigtigt, at temperaturen ligger mellem 18 og 25 grader, ellers opstår der let sygdomme. Når planterne er kommet op, må de godt placeres et par grader køligere.

Se lyset

Det største problem er at skaffe lys nok til dem. Som regel vil det være nødvendigt med kunstlys. Et par lysstofrør gerne med farven 80 eller derover kan gøre det. De nye LED lys har også en god farvesammensætning, som planterne vil have det, og kan derfor også anvendes, men du skal alt efter antal af såbakker have flere pærer ved siden af hinanden for at få lys nok. Generelt skal lampen være tændt 5-6 timer i forlængelse af den naturlige dag. Hvis du kun bruger kunstlys, skal planterne have lys mellem 14 og 18 timer i døgnet. Afstanden fra lys til planter skal være mellem 30-50 cm. Jo længere væk jo mindre lys.

8 Kommentarer til dette indlæg

...

jhjorsal

28 jan 2013 12:52

Jeg skal lige forstå det omkring lyset rigtigt, kan man bare nøjes med at have nogle almindelige lysstofrør hængende over planterene, bare det er farve 80 eller over.

...

anja

28 jan 2013 14:11

jeg har været igang med spiring de sidste 3 uger, og alt går efter planen. Selv rosensilkeplanterne er begyndt at spire efter en kulde periode i drivhuset :-)

Jeg har masser af frø endnu, så der bliver trængsel i væksthuset :-)

 

...

Lars Lund

28 jan 2013 17:43

det ser godt ud  :)

...

Lars Lund

28 jan 2013 18:37

Det er rent ud sagt et minefelt at tale om lys til spirende planter. Prøv blot at søge på f.eks. Google, så vil du opleve, hvordan den ene banker den anden med, hvad der nu er rigtigst. Du vil også læse, at hvad den ene har gode erfaringer med, synes den anden er noget møg. Det skyldes blandt andet, at lys alene jo ikke giver en forklaring på, hvorfor det lykkes for nogle og kikser for andre. selv om to personer bruger nøjagtig samme farve lys og lyskilde, så kan det falde meget forskelligt ud. Måske er det varmen der giver forskelligt udfald, måske jorden, måske tilskudslys fra et stort vindue osv.  Nogle hævder konsekvent, at alt lykkes for dem og godt for det, men for de mere ærlige, er der altid noget der kikser. Hidtil har drivhusgartnerierne anvendt specielle lamper, der koster en formue, både i indkøb og forbrug.  For os almindelige har neonrør - enten hvide, eller med farvesammensætningen 80 - også kaldet plantelys, været det, vi kunne ty til, og som mange har rimelig gode erfaringer med. Det er sådan, at nogle planter foretrækker lys, der mest er fra den røde farveskala, mens andre helst vil have blåt. Nogle planter skal først have blåt lys, og så mere af det røde osv. Farven 80 har været et gyldent miks. De nye spirekasser fra Nelson er efter forsøg udviklet til at kunne dække bredt, og er forsynet med farven 80, men der er ingen hobbyfolk der har erfaring med lige netop Nelsons udgave. Som jeg tidligere har skrevet her i Drivhusklubben, så sker der nu ekstrem meget inden for LED lys, der dels er ved at blive acceptabelt i pris i indkøb, og dels meget gunstigt i forhold til økonomi. De første af slagsen til planter var på eksperimentstadiet, men som det jo er, så er der andre kræfter, der bestemmer, hvad vi får på markedet. Nu - hvor især de store gartnerier-  stille og roligt går over til LED lys-  så forskes der mere end nogensinde og de kommer os hobbyfolk til gode. Det er en lang snak, men jeg vil anbefale du Googler emnet "lys i drivhuset" og så hopper ind på de erfaringsdiskussioner der er. tag alt med et gran salt, og lyt til dem du synes lyder mest troværdig. Udviklingen inden for LED lys følger vi nøje, og næste sæson, tror jeg vi er på rette vej.  

      http://www.chilifan.dk/da/forum/?forumID=2&topicID=1456 er blot en af mulighederne.

mvh

Lars Lund     

...

Grønnefingre

02 feb 2013 14:40

Hej 

Jeg læste et par anbefalinger sidste år ift. spiring af tomatplanter, som jeg vil prøve i år. 

Det gik ud på at sætte hvidt papir eller sølvpapir bag planterne i vinduet, så lyset reflekterer. Man skulle kunne undgå at planterne bliver lange og ranglede, når de søger mod lyset. 

Jeg har ikke mulighed for at hænge led-lys op. Manden syntes allerede at det er træls at få spirer i vindueskarmen :-)

Har du/I erfaringer med det?

Mvh

Lotte

...

Lars Lund

05 feb 2013 20:50

Ja men flest år med neon 80 og det har fungeret fint. Sidste år gik jeg også over til LED, og også ok. Men jeg har klippet et indlæg ud fra Anja der henviser til mange flere erfaringer:  

 

Kommenteret af Anja Egeriis den 26 september 2012 kl. 18.17           Slet kommentar            

Her er masser af LED-erfaringer: http://chilifan.dk/da/forum/?doListNewTopics=1 Gå ind i forumoversigten og søg på LED plantelys.

Og på Facebook er der specielt denne gruppe, hvor snart de fleste af os har dyrket med LED i en del år efterhånden: https://www.facebook.com/groups/chilifans/

Og søg også på havenyt.dk på "LED plantelys".

Jeg synes, at det er forkert, når du skriver, at LED til planter er "i sin barndoms vår" - vi er mange med gode erfaringer, og vi har efterhånden prøvet en del forskellige modeller :) Jeg har f.eks. lavet planter under LED i 4-5 år nu, så helt nyt er det jo ikke... Den pære, som du viser et billede af, er i øvrigt en forældet model, idet den har en indbygget blæser, der larmer irriterende og ikke holder ret længe - de nye modeller har en anden udformning med køleribber i metal i stedet, så de er helt lydløse og er bygget med mere effektive dioder.

Hvis man googler lidt generelt, er der også mængder af læsestof omkring plantedyrkning med LED - man skal bare tage højde for, at nogen af siderne er reklamesider, men der er masser af god info at hente.

Selvfølgelig bliver der stadig forsket en masse, men man kan roligt gå i gang nu, hvis man har lyst til at prøve - det virker fremragende!

I øvrigt har DR2 en udsendelse liggende om forsøg med LED i et gartneri på Fyn - meget spændende! Den kan ses her: http://www.dr.dk/tv/se/danskernes-akademi/nyt-lys-i-drivhuset#!/

...

Kristensen

12 feb 2013 10:55

Hej Lars,

Tak for en super guide :)

...

jhjorsal

25 feb 2013 17:40

Lige et hurtigt spørgsmål mere, jeg har planer om at lave sådan noget lysstof lys, da jeg har amatur rør og solceller, så det hænger vist ikke sammen for mig og gå ud og investere i led, men er lidt i tvivl hvor meget de skal lyse, jeg har planer om at stille planterene på et bord og og ned af vinduet, men skal lyset også brænde i dagtimerene eller kun efter mørkets frebrud. Mvh Johnny