Blog


...

Lars Lund

05 dec 2013 10:28

Knuste glasskår

Drivhuse som kastebolde


Vind og vand kan være en farlig cocktail, når der kommer for meget af det.

Blæsten kan man ikke få at se
I mange år har jeg haft drivhus i min have. Det har været lidt forskellige modeller, men fælles for alle er, at ingen er blæst omkuld, eller bare det, der ligner. Der har ellers gennem tiden været store storme, ja tilmed orkaner.
For godt et års tid siden hjalp jeg min søn og svigerdatter med at sætte et drivhus op. Det blev støbt fast til en sokkel. 3 uger efter kollapsede det. De bor mod vest, hvor vestenstormen suser, men det var såmænd en kraftig nordenvind, der klemte facaden i stykker. Forsikringen dækkede, og det nye blev rejst et sted med mere læ, og det har siden holdt distancen.

Historien fortæller meget om, hvor meget læ betyder. Du kan smøre dit drivhus ind i nok så meget silikone, eller clipse det på med kraftige clips. Hvis ikke det står i læ, så er det udsat. Blot en knust rude, så kan vinden komme ind og få fat.

 

Plant en hæk
I Danmark er det vindstille 14 dage om året. 180 dage kommer vinden fra det vestlige hjørne og de resterende ca. 170 dage fra de øvrige retninger. Østenvinden kommer hovedsageligt om vinteren. 
Hvis du ikke vil opleve et knust drivhus, så skal du forebygge ved at skabe læ. Et tæt hegn bremser vinden, men den kastes samtidig opad og hen over hegnet og kan skabe en kraftig turbulens på den anden side. Derfor må et hegn ikke være helt lukket, men skal have sprækker, som vinden kan sive igennem. Lævirkningen forstærkes, hvis du foran hegnet planter buske, som vinden kan sive igennem. På lang sigt er en levende hæk den bedste løsning. Hækkens mange blade og grene tilbageholder 60 -70 procent af vinden. Stedsegrønt er bedst. Hækken skal ikke stå direkte op ad drivhuset, så dækker den for lyset. Stil den i passende afstand. Som tommelfingerregel kan man sige at en hæk på to meter giver læ bag hækken i ti meters afstand. 

Lim og profiler
Limer du dine glas fast med silikone, forstærker du yderligere din konstruktion. Silikone er flexibel og beskytter glassets kanter, så de ikke så let knækker. Men uden læ risikerer du stadig, at dit hus vælter. Den sidste faktor er drivhusets profiler. Især ved vindstød har det betydning. Tykke profiler er ikke nødvendigvis ensbetydende med stærkere profiler. Du kan bedst tjekke profilerne ved at trække i dem. Bøjer de let, bøjer de også let for vinden. Har du mindre gode profiler, så sørg for at stabilisere alle hjørner og sæt gerne en stiver tværs hen ad huset.

 

Vand fra oven
Samler du glassene på dit drivhus med silikone, får du også et mere tæt drivhus. Drivhuse er meget sjældent tætte. De er bygget til at samle varme og små utætheder bidrager blot til en nødvendig ventilation. Tagvinduer på en bolig er lukket med gummilister og anderledes profiler, og blot et enkelt tagvindue kan derfor koste som et drivhus. Alligevel kan de blive utætte. Blot en millimeter stort hul er nok til, at der kan trænge vand ind. Nogle gange tilmed meget vand. Det afhænger af vindforhold. Tilmed kan det være uhyrlig vanskeligt at finde hullet. Jeg har selv kæmpet med et problem i store tagvinduer, der først er løst ti år efter tømmeren monterede vinduerne. Tre professionelle firmaer så på sagen, inden det endelig blev løst. 
I dag bruger mange deres drivhus til ophold, og så kan det være irriterende med et dryp lige der, hvor man har valgt at placerer sig. Har du et drivhus, der drypper, hvor du helst ikke vil have, det skal dryppe - det havde jeg - så er det silikone, der skal til. Det kan godt være, du ikke rammer det millimeter store hul første gang, men så må du på den igen. Vær også opmærksom på, at vand kan krybe langs profilen og dryppe ned et helt andet sted, end det kom ind. Og endelig: Drivhusglas er ikke isolerende, så kondensvand drypper også.

2 Kommentarer til dette indlæg

...

Christina R

10 dec 2013 22:13

Tak for en masse gode råd. Mit drivhus mistede syv ruder under sidste storm - og er ved at være træt af, at købe ruder. Vil afprøve dine råd :-)

Christina

...

Malene

27 feb 2015 13:00

Tusind tak Lars, det var lige det jeg havde brug for at læse om! :-)