Blog
LED lys er stadig i sin barndoms vår
LED lys har nu været fremme i nogle år, og efterhånden er der flere hobbydrivhusfolk, der er begyndt at bruge LED lys. Især i det meget tidlige forår, hvor lyset ikke er stærkt nok, og ikke er der længe nok, hvis man for eksempel vil fremavle sine egne tomater.
Som med næsten alt ny teknologi tager det nogle år, før vi har det helt rigtige LED lys med de rigtige farvesammensætninger. Siden man begyndte at bruge kunstlys i danske væksthuse i 1980, har vi set et orange skær fra væksthusene. Det kommer fra den såkaldte Son-T lampe. I de sidste fem år har gartnerierne kastet sig ud i forskning inden for LED lys, ikke mindst fordi, der er mange penge at spare ved at gå over til LED lamper.
I år er de første gartnerier så begyndt at kaste nyt lys over landet. Gartnertidende, der selvsagt er gartnernes fagblad fortæller om nogle af de forsøg, der er i gang. Planterne skal bruge lys til fotosyntesen, men de skal også bruge lys til for eksempel blomsterdannelsen, og det er forskelligt lys, der bruges til de mange komplicerede processer, der skal til, for at udvikle en plante.
Rødt for vækst
I et lukket rum afprøvede man forskellige farvers virkning på planterne. I et rum blev der udelukkende anvendt rødt lys, i et andet var sammensætningen 20 procent blåt og 80 procent rødt og i endnu et, et mix af blåt rødt og hvidt. I ren rødt lys var den vegetative vækst størst, mens en sammensætning af rødt lys og 40 procent blåt gav 30 procent mindre vækst. I alle lysblandinger der indeholdt blåt lys, blev stænglen mere lige og med tæt blomsterstand. I rødt lys blev stænglen hængende med strittende åbne blomster.
Det røde lys svarer til, at planten i naturen får et signal om, at den står i skygge, og derfor kan det bedst betale sig at stritte lidt ud til siderne, for at blive opdaget af bestøverne, og det gør den bedst i kombinationen med, at stænglen også hænger lidt.
For os hobbyfolk kommer forskningen også os til gode. Lige nu findes der LED lamper på markedet, der sælges til brug for næsten alle planter, men de forskellige planter har behov for forskelligt lys, og hvilken farvekombination tomaten så ønsker, bliver spændende at følge med i.
1 Kommentarer til dette indlæg

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Anja Egeriis
26 sep 2012 18:17
Her er masser af LED-erfaringer: http://chilifan.dk/da/forum/?doListNewTopics=1 (red. linket er ikke længere aktivt) Gå ind i forumoversigten og søg på LED plantelys.
Og på Facebook er der specielt denne gruppe, hvor snart de fleste af os har dyrket med LED i en del år efterhånden: https://www.facebook.com/groups/chilifans/
Og søg også på havenyt.dk på "LED plantelys".
Jeg synes, at det er forkert, når du skriver, at LED til planter er "i sin barndoms vår" - vi er mange med gode erfaringer, og vi har efterhånden prøvet en del forskellige modeller :) Jeg har f.eks. lavet planter under LED i 4-5 år nu, så helt nyt er det jo ikke... Den pære, som du viser et billede af, er i øvrigt en forældet model, idet den har en indbygget blæser, der larmer irriterende og ikke holder ret længe - de nye modeller har en anden udformning med køleribber i metal i stedet, så de er helt lydløse og er bygget med mere effektive dioder.
Hvis man googler lidt generelt, er der også mængder af læsestof omkring plantedyrkning med LED - man skal bare tage højde for, at nogen af siderne er reklamesider, men der er masser af god info at hente.
Selvfølgelig bliver der stadig forsket en masse, men man kan roligt gå i gang nu, hvis man har lyst til at prøve - det virker fremragende!
I øvrigt har DR2 en udsendelse liggende om forsøg med LED i et gartneri på Fyn - meget spændende! Den kan ses her: http://www.dr.dk/tv/se/danskernes-akademi/nyt-lys-i-drivhuset#!/ (red. linket er ikke længere aktivt)