Blog


...

Lars Lund

26 okt 2012 14:22

Vinen er presset nu gælder det æblerne

Vinen er presset nu gælder det æblerne

I drivhuset har vi høstet de sidste tomater og de sidste druer, og måske er du blandt de heldige, der har væltet dig i begge dele. Så er det jo god at vide, at tomater kan tørres og syltes og druer presses til den lækreste og sundeste saft. Nu er det æblerne, det gælder. 

I en almindelig have har vi som regel overflod af æbler. Det er der så heldigvis mange dyr der nyder rigtig godt af, så får vi ikke brugt alle, så har vi glædet andre. Men der findes et utal af muligheder, også når det gælder æbler. Det kan man blive meget klogere på, når man læser den nye æblekogebog 2., der bare oser med opskrifter.  

Selvfølgelig skal vi i Danmark have en kogebog, hvor æbler er hovedingrediensen. Danmark har et af verdens mest egnet klima til æbledyrkning. Det er da i sig selv en glæde, at det danske vejr kan bruges til noget positivt. Ifølge forfatteren Nina Sigmund spiser vi 100.000 æbler om året. Det svare til 18 kilo til os hver.

I vore haver flyder det med æbler, som var det honning, men underligt nok, så importerer vi 70 procent af de æbler, der sælges i butikkerne fra udlandet. Det er da ret tankevækkende, i en tid, hvor man efterspørger økologi og produkter som vi ved, har de bedste dyrkningsbetingelser i Danmark, men sådan er det. Var du i øvrigt klar over, at de æbler du køber i butikkerne faktisk kan være op til et helt år gamle.

Det skyldes de sprøjtes med et stof SmartFresh, der stopper modningsprocessen.  De er diskussion om det er harmløst eller ej, godkendt er det, men uanset det, så er det at snyde forbrugerne, at vi ikke ved om vi køber frisk eller gammel frugt og for den sags skyld også grønt, men det er en helt anden historie. Vi skal tilbage til æblerne i haven. 

Nina Sigmund prøver at skubbe lidt til vores vaner og gøre æblet til en langt mere integreret del af vores måltid. De 18 kg vi spiser svarer blot til to om ugen, og vi skulle jo meget gerne op på et om ugen for at være rigtig sunde.  Og så er det jo man skal tænke på, hvordan lokker vi nu hinanden til at spise flere?

Æbler kan bruges til morgenmad, middagsmad, aftensmad, slik, drikke med og uden alkohol og selvfølgelig til kager. Mysli med tørrede æbler er bare guf, og tørrede æbler er i øvrigt som slik. Når æblerne tørres skæres de i helt tynde skiver og lægges på en bageplade med bagepapir. I ovnen skal de så stå et par timer ved 70 grader. Har du brændeovn så kan den sagtens bruges.

Vend æblerne når de har stået i eller på oven en times tid. Du kan også hænge æbleringe uden kernehus på en snor og lade dem lufttørre og endelig så findes der blandt andre hos Dansk Hjemmeproduktion forskellige frugttørrere, hvor man kan tørre al slags frugt.

Dansk Hjemmeproduktions hjemmeside er i øvrigt værd at se ind på, hvis du er den slags der har tid og ikke mindst lyst til at lave dine egne madprodukter. Det var lige lidt gratis reklame.  

 

Vingummi af æbler

Æblevingummi, det er nyt for mig. Men bogen har selvfølgelig en opskrift. Vingummien laves af cider, æbler og sukker og nedfaldsæblerne er glimrende til den slags slik. Du skal bruge 2 kg æbler, 3 dl cider eller æblemost og så ups, 400gram sukker pr. liter flydende konsistens du laver. Der røg det sunde.  Først gør du æblerne rene og skærer dem i mindre stykker som kommes i en gryde. Æblerne skal ikke skrælles. Tilsæt nu cider og most og bring det hele i kog.

Æblerne skal stå og småkoge og koge ud under låg. Hæld mosen i en sigte og lad saften dryppe af. Mål nu hvor meget saft der er kommet og brug så sukker 400 gram pr. liter saft. Nu lader du saften og sukkeret simre, indtil det er lidt mørkt. Tjek om massen er klar til at stive. Det gør du ved at putte en klat på en tallerken og sætte den i køleskabet. Stivner den ikke, så giv den en ny tur over varmen.

Kom et stykke bagepapir i en firkantet form og hæld massen ud i formen. Stil de i køleskabet og når den er stivnet, så skærer du den i form. Værsgo og spis.

 

Lækre drikke

Til andre lidt spændende måde at bruge æbler på er at lave æblesmoothie. Her skal du bruge to ikke for faste æbler, 2 dl yoghurt naturel eller A38, 3 dl æblemost eller æblejuice, ½ tsk. vaniljesukker og en spk. honning. Efter rengøring og rensning for kernehus, så er det så bare i gang med blenderen.

En smoothie med bær og æbler laves af et ikke for fast æble, 2,5 dl æblemost eller cider, en moden banan, 125 gram hindbær eller andre friske frosne bær, ½ tsk. Vaniljesukker og en spsk. honning. Rengør æblerne for kernehus, men behold skrællen og kom æble og æblemost i blændere, hvor det findeles inden de øvrige ingredienser komme i.

Det fortsætter med opskifter om æblesmør, den klassiske gele, lækker Chutney med æble og lakrids, sønderjydsk æblekage, lækre salater og meget mere.

En opskriftsbog der kommer helt ind til kernen, uden at behøve at være den store mesterkok for at være med og et godt pift til at bruge alle de æbler der i denne og næste måned dratter ned fra træerne. Eneste minus er, at der i mange opskrifter med det sunde æble bruges rigelige mængder sukker, så æblebog 3 må handle om opskrifter, der bevarer æblet så sundt, som naturen nu har bestemt det.

 

Æblekogebogen II

Nina Sigmund

81 sider, 169 kr.

Forlag Mellemgaard