Blog
Dit eget mosteri
Har du en æblepresser, har du et mosteri, som du kan bruge både til vin, tomater og for den sags skyld også til at presse honning ud af bitavlerne, hvis du har bier i haven. Metoden er ganske let. Du putter æblerne i pressen og drejer på et håndtag, der presser et stempel ned på æblerne. Saften løber ud i et kar eller en spand, og så har du most.
En håndpresser, der kan rumme 11 liter, koster mellem 1400 kr. og 2500 kr. afhængig af kvalitet, og hvor man køber den.
Du kan også tilkøbe en kværn. Kværnen skærer æblerne i mindre stykker, så man lettere får mere saft ud af dem. Som et alternativ kan du skære æblerne over i kvarte eller mindre stykker med en kniv. Det tager selvfølgelig nogen tid, men har man ungerne med i arbejdet, bliver det en god familieaktivitet.
Du kan også hælde alle æblerne ned i en stor plastbalje og anvende en såkaldt brolæggerjomfru til at stampe æblerne med. Den laver du af en stamme med en diameter på omkring 10- 15 cm. Har du en firkantet pæl, så er den også anvendelig. Men husk at den skal være helt ren. Lav et håndtag, så du kan holde på stammen, mens du trykker den op og ned over æblerne.
Halvmodne æbler, syrlige æbler eller en blanding af madæbler og spiseæbler giver mere smag til mosten. Men fortvivl ikke, hvis ikke du kan skaffe sure æbler. Hjemmelavet most smager under alle omstændigheder himmelsk.
Holdes køligt
Friskpresset most kan ikke holde i evighed. Når æblerne er presset, skal mosten hældes på flasker, der først er skyllet i kogende vand. Herefter kan de gemmes i et køleskab i cirka 14 dage. Fryser man mosten, kan den holde mindst et år, men den skal bruges hurtigt efter optøningen. Derfor er det en god idé at putte mosten i mindre plastikposer.
En anden mulighed er at varme mosten op til et sted mellem 75 og 80 grader og hælde den på flasker, der er varmet op i en ovn eller holdt nede i kogende vand ved 80 grader. Husk også at varme proppen op. Varmebehandlingen gør, at man kan opbevare mosten endnu længere, måske op til et år. Til gengæld ødelægger man også nogle af vitaminerne. Vil du slippe hurtigere over det hele, så kan du købe et henkogningsapparat.
2 Kommentarer til dette indlæg

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
janni
26 okt 2012 16:12
Super lækkert!! Vi giver resterne til vores dyr. Hønsne elsker det og vi får fine æg retur. ;0)
Vh. Janni Vejsholt
LB
27 okt 2012 17:35
Hej Jeg har lige lavet æblemost i børnehave og de siger at man ikke skal købe den for billige de holder ikke. VH Lea Bernth