Blog


...

Lars Lund

26 nov 2012 12:38

Ny bog: Vis mig dit drivhus, af Claus Dalby

En rigtig moppedreng der slår alle de tykke julekataloger.

 

Fem hundrede sider af drivhuse, hvoraf en stor del er opført i træ af selvbyggere. Det er ret imponerende.

 

Langt de fleste selvopførte drivhuse i træ er malet hvide, men dette er en undtagelse. Berit Heggenhougen og hendes mand. Einar Aksnes har valgt en ”gammeldags” grøn farve. Væggene er bygget op som en slags bindingsværkskonstruktion af 50X 100 mm bjælker fæstnet på kraftige hjørnestolper til bundrammen. Vinduer og døre har været bestemmende for husets mål. 

Foto fra bogen

 

Claus Dalby har udgivet den anden bog om drivhuse. Ingen af dem handler specielt meget om det at dyrke i drivhus, men mere om de mennesker, der er omkring drivhuset og i den sidste bog, om det at kaste sig ud i et projekt med hvidmalet træ og glas.

 

Den nye bog har fået titlen: Vis mig dit drivhus.  

 

Hvem er det så, der elsker deres drivhus? Det ser ud til at være noget, man er fælles om.  Det traditionelle kønsrollemønster hvor pigerne ser ud til at elske at indrette og mændene at bygge, er ret slående, ud fra billedmaterialet.  

 

Det blæser næsten altid på en taghave, men sætter man et drivhus op, så sidder man altid i læ. Thomas Busk Nielsen fra Ikast har fået Drivhussnedkeren til at opføre et hus på tagterrassen. 

Foto fra bogen

 

Et drivhus er måske noget af det mest oplagte, man overhovedet kan være fælles om i en have. Det tilfredsstiller mange og forskellige behov for skabertrang af den ene eller anden art, for hygge og for lysten til at have en smule jord under neglene.

 

Billederne viser også, at forståelsen for hvad et drivhus er, i den grad har rykket sig. Næsten ingen taler mere om havestuer. Nu er det orangerier og ja ganske enkelt drivhuse og det til trods for, at mange af dem nærmest er en havestue.

 

Det, kun at bruge sit drivhus til produktion er ikke det saliggørende. Drivhuset er blevet et glædeshus, hvor man i takt med tidens øvrige trens kommer i meget nær kontakt til himmelrummet og den omgivende natur. 

 

Bogen viser 120 forskellige projekter som Claus Dalby personligt har været ud at tage billeder af og med sans for det æstetiske øje omsat i en fotolinse. Der er rigtig megen inspiration at hente.

 

Vis mig dit drivhus

Af Claus Dalby 

520 sider, 500 kr.

Forlaget Klematis