Blog


...

Lars Lund

11 mar 2012 23:42

Sjove tomater i drivhuset

Brug marts til at tænke på sommer

Det blev koldt, det blev vinter, men vi gør det hurtigt til vår. Tomatentusiasterne er klar med kanonen. Det er nu, de små frø skal hentes hjem for kort efter at få et kærligt klem i en lille potte muld, så de får kontakt med jorden. Det skal bare ske indenfor, for de vil gerne have varme de kære små. Helst 25 grader om dagen, så trives de.

I de fleste butikker kan man købe et par sorter med tomater, men vil man have fat i de virkelig lækre og lidt mere specielle, så skal man ofte en tur omkring nettet. Her er fangst.

Et af de små frøfirmaer, du kan finde på nettet, er Albinusfrø.

Albinus har tomater i næsten alle farver: blålige, dybrøde, over i det sorte, gule, hvide tomater som blommer eller pære, store bøffer og små delikatesser med smag af sherry og sommer. Nogle af dem er egnet til at soltørre eller til snacks.

 

Gult lys i pæren

En af de sjove er en gul pæreformet tomat. 'Yellow Pear'. Det er en gammel sort, der stammer tilbage fra begyndelsen af 1800-tallet. Frugterne er små pæreformede tomater i en klar gul farve. De 4-5 cm lange tomater er søde og milde i smagen, og hænger i tætte klaser på planten. Skinnet er meget blankt, og kødet er fast og lækkert. De egner sig fint som snack, og ungerne vil elske dem i madpakken.

Ud til tørre

En anden lille lækker sag er 'Principe Borghese'. Det er italienernes klassiske sort af tomater til tørring. Tomaterne er små (2-3 cm), aflangt blommeformede og dybrøde. Planterne er rigt bærende og tomaterne hænger i tætte klaser. Frugterne kan anvendes friske eller sol- eller ovntørres. De tørrede tomater kan gemmes til vinteren i lufttætte bøtter, eller lægges i en god olivenolie eller vineddike. Find en rigtig lun vokseplads, for den elsker sol.

Moppedrengen

Hvis vi går over i de store drenge, foreslår Tine Albinus 'Big Boy'. Det er en af de største og mest populære bøftomater, der hver især kan veje op over 300 g. Det er en sund og højtproducerende tomatsort, som giver massevis af kæmpestore, velduftende og smagfulde bøftomater. Planten kræver god støtte, så den kan bære de store tomater. Den tager lidt længere tid at modne end de små ca. 78 dage fra såning til første høst.

Gammel men ny

En gammel nyhed er 'Black from Tula'. Den stammer tilbage fra slutningen af 1800-tallet. Den har sine rødder i det russiske og bærer store bøftomater i en meget mørkerød/brunlig farve. Tina Albinus fortæller, at hun har set den omtalt som 'den grimmeste, mest velsmagende tomat'. Den har en intenst smag, og frugterne kan veje op til 300 gram.

Spis den som chokolade

Over i de mørke men meget mindre tomater, finder vi også 'Chocolate Cherry'.  Det er en lille cherry-tomat med en meget sød og kraftig smag af tomat. De små tomater hænger i tætte klaser, og planten leverer en stor høst. Frugternes meget mørklilla, næsten sorte, farve har givet tomaten sit chokolade-navn.

Uden stødtænder

Er du til hvidt, så er det 'Cherry Snow White', du skal have. Umoden er den elfenbenshvid og modner så til en varm lysegul farve i retning af gammelt elfenben. Frugterne hænger i klaser.

Knald til bonderøven

'Hillbilly' er en meget særpræget, orange tomat med røde og pink striber. Farverne går igen i tomaternes indre og giver meget dekorative skiver, hvis man skærer af den store bøftomat. 'Hillbilly' har fået sit navn efter de 'bonderøve', der bor i bjergområderne i den amerikanske delstat West Virginia. De store tomater af 'Hillbilly' sorten er søde og saftige, og planterne giver en stor høst.

Den ligner en tomat

Tomatillo skal med. Det er ikke en tomat, med deler familiefællesskab med tomaten i natskyggefamilien. Det kan ses, at den også er i familie med både den giftige jødekirsebær og den spiselige ananaskirsebær, som mange kender fra grønthandlerens udvalg. Tomatilloen er først og fremmest en fuldstændig uundværlig ingrediens i det mexikanske køkken, men da den er både smuk og anvendelig, og sagtens kan dyrkes på vores breddegrader, er det en sjov udvidelse af det sædvanlige sortiment i køkkenhaven. Som med tomaten kræver tomatillo varme og god tid til at udvikle sig, så derfor skal den, ligesom tomater, forspires inde. Tomatillo kræver plads. Den udvikler et stort og stærkt rodnet, og kommer man for tidligt i gang med forspiringen, risikerer man nemt, at tomatillo-planterne for hurtigt gror sig fra potte til større potte, så man ikke har plads til den indendøre. Den skal have plads til at udvikle sit rodnet uhindret, ellers går den i stå i sin udvikling. Vent med at forspire tomatillo til slutningen af marts eller begyndelsen af april.

Du kan se mere på www.albinusfro.dk

 

Sådan får du held med tomaterne.

Tomater kan sås fra midt i marts i en lys vindueskarm.

Temperaturen skal være mellem 18 og 23 grader.

Efter spiring anbringes de en smule køligere, så de bliver kompakte.

God blomstring kræver meget lys og en temperatur, der ligger mellem 14 og 18 grader, altså ikke for varmt og ikke for koldt.

Overvanding nedsætter også blomsterdannelsen.

Planterne ompottes, når de er 5- 8 cm høje. Vand inden ompotningen og undgå støttepind, så bliver stænglen kraftigere. 

Lad dem tørre en lille smule ud mellem vandingerne. Vær dog opmærksom på, at en tomat på en varm dag kan drikke helt op mod 5 liter vand.

Vær sparsom med gødning i starten. Først når der er blomster, kan du gøde en gang om ugen, eller når bladene bliver lyse.

Alt for meget kvælstof kan give sygdomme, så brug bladenes farve som indikator. De skal være hen ad det mørkegrønne frem for det lysegrønne.

Knib de store tomatsorter i bladhjørnerne, ellers bliver de busktomater, men sætter ikke særlig mange eller ingen tomater.

Sørg for at fjerne de visne brune blade, der ofte kommer nedenfra.