Blog


...

Lars Lund

19 jun 2012 10:27

Chelsea Flowershow viser vejen for tidens haver

Græs er yt. I stedet er det stauderne, der vinder frem. Natursten er in. Det skal helst være sten, hvor der godt kan gro mos på. Orange er for alvor kommet ind i varmen. Især er de orange stauder er populærere og især mikset med grønne græsser. Det er blot nogle af de bud der kommer fra London.

Midt i hjertet af London ligger Europas mest prestigefyldte og også smukkeste udstilling for havefolket Chelsea Flower show.  Siden december 2011 hvor billetsalget startede, har folk ventet på at porten til det forjættede land åbnede. 157.000 blev sluppet ind. Enkelte kan være heldig at købe en billet af sortbørshajerne, eller må vente til næste år, for der bliver et show også næste år. Udstillingen holdes hvert år, og hvert år ser det hele ud som om, det altid har stået der, men det står der kun en uge, så rives alt dette fantastiske landskab ned igen.

Jeg besøgte udstillingen dagene før den store åbning. 1000 pressefolk fra hele verden var efter ansøgning til The Royal Horticultural Societye, RHC i lighed med 850 udstillere sluppet gennem nåleøjet, hvor også kendisser møder op. Blandt disse Cliff Richard, butleren fra Dowtown Abbey, og selvfølgelig det meste af den engelske kongelige familie med Dronning Elisabeth i spidsen. Jo der er stil over det, når englænderne gør noget. Pomt og pragt, farver og fest.

Ud over de godt 600 udstillere der medbringer alt fra haveskulpturer, havemøbler og et hav af nips og ikke mindst en større kollektion af havetøj, for englænderne går virkelig op i at tøjet passer til haven, bød udstillingen på 16 store haver bygget op af kendte havedesignere fra hele verden, samt på 16 mindre normalhaver. BBC har deres eget studie og sender fra morgen til aften i hele den uge det store sceneri folder sig ud.

England og de engelske haver er foregangshaver for mange af de europæiske haver og havetendensen i England er forbillede for haver i store dele af verden. En vandring gennem udstillingsarealet er en vandring gennem oplevelser fra fantasi, overraskelser og masser af inspiration.  Ud over haver og boder var et kæmpe gartneri rummer med alt nyt i forædling af blomster, træer og buske.

Her fik de nye lovende designere også et lille hjørne, hvor de kunne præstere deres ideer, og her var også plads til det mere eksperimenterende i form af bæredygtighed og urban gardering. Der er ingen tvivl om at der kommer meget mere bæredygtigt også i haverne. Det bæredygtige følges ad med romantik og nostalgi, især udtrykt med små romantiske havehuse og afslappende hængekøjer.

 

Det vilde og naturlige fortsætter, men i en tæmmet og kontrolleret form. Haverne må gerne minde lidt om landskaber man elskede som barn, stranden, vilde blomster og smukke sten.

Du kan ikke nå det i år, men det kan varmt anbefales at besøge udstillingen, næste år. Den er efter min mening den flottest i Europa.  Følg dette link, så får du en ganske lille smagsprøve med små videoer af nogle få haver. http://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/2012

Og når du skal have fat i en billet næste år, så er det www.rhs.org.uk du skal ind på.

1 Kommentarer til dette indlæg

...

Dorthe Kvist Meltdesignstudio

22 jun 2012 10:22

Hej Lars, og alle andre

Jeg har også skrevet lidt om Chelsea....Her er mit bud de 8 stærkeste havetrends

http://meltdesignstudio.com/2012/blog/have/chelsea-trend-rapportflowershow-2012/

Og her er min personlige vinderhave

http://meltdesignstudio.com/2012/blog/have/min-personlige-vinderhave-chelsea-flowershow-2012/