Blog


...

Lars Lund

16 jul 2012 11:31

Bliv klog på roser - også dem i naturen!

Roser er for haderne af roser ensbetydende med arbejde, klipning, nipperi, vinterdækning og ikke mindst bladlus, meldug, rust, stråleplet og alverdens sygdomme. Roser siger dem intet, ud over arbejde.

Andre har slet ikke have, og behøver ikke tage stilling. De er dog ikke forment adgang til rosernes forunderlige verden for ud over roser i haver og parker, er der jo en helt anden gruppe, nemlig vildroserne. De er vilde og seje og derfor overlever de, og får stort set ikke sygdomme. Nogle overlever tilmed så godt, at de breder sig for meget, ja så meget, at de står på statens liste, over planter, der har fået dødsdommen i lighed med dræbersneglen og andet, der er uønsket i den danske natur.

Den kendte rosenplanteskoleejer i Løve, Torben Tim, har skrevet en ny bog med titlen ”Om roser jeg ved.” Den er bestemt værd at læse, og beskriver næsten alt det, der er værd at vide om roser. Et af de meget spændende kapitler handler netop om vildroser i Danmark. Der findes i alt 133 arter, hvoraf kun de ti egentlig er hjemmehørende i Danmark. De andre 123 er altså slæbt hertil på en eller anden vis.

Rynket rose,er fjenden. Den kommer fra Nordøstasien og Japan: Planten er bevidst plantet som prydplante. Den anses som værende den mest hårdføre af alle rosenarter. I daglig tale kaldes den også hybenrose eller klitrose, og det giver så lidt forvirring, for de oprindelige danske roser hunderosen og æblerosen kaldes af og til også hybenroser, og så findes der i øvrigt en art med navnet klitrose, der er en anden end rynket rose.

Endelig så er alle vilde roser hybenroser, men den rose der oftest findes ved stranden, er den næsten altid den uønskede rynket rose Rosa rugusa Tunb.  Den breder sig, og fortrænger de naturlig hjemmehørende vækster, og derfor vil man af med den.  

Historien om de vilde roser er rigtig spændende, og man får med garanti endnu mere ud af sine lange gåture i sommerlandet af at læse om de vilde roser. Vi får også historien om tornløse roser og roser med torne, og så fortsætter det hele over i haven, hvor der er en stor buket af tips til nemme roser i haven, både de små, de mellemstore og til kæmperne, hvis man vil have hele huset dækket til med roser.