Blog


...

Lars Lund

31 jan 2012 07:56

Drivhuset i januar - Lys men ikke nok til alt

Så kom vi ind i det nye år og ud af det gamle. Julen i drivhuset blev rigtig hyggelig, med masser af nisser, ild i kakkelovnen og varme æbleskiver og gløgg. Jo sådan nogle dage er det dejligt at være ude og alligevel inde.  


Januar, hvad mon den byder på? Det er måneden, hvor næsten alt med grønne fingre bliver til hvide fingre, og næsten alt ligger stille. Og dog. Det er også måneden, hvor mange løg i potter i drivhuset pibler op, og det er måneden, hvor man kan nyde at nippe de friske krydderurter, der hygger sig under det lunere glas. Ja, nippe kan man alle måneder, men jo længere vi kommer hen på vinteren, jo mere smager det friskt, blandt andet fordi, der ikke er så meget af det, måske lige bortset fra kålen, der langsomt men sikkert, gror videre.

Sommeren begynder nu 
I januar starter de mest entusiastiske også såning af mange af de tidligere sommerblomster til senere udplantning eller såning af f.eks. chili. Det kan man selvfølgelig godt gøre ude i sit drivhus, men det kræver stadig nogen energi til opvarmning, så mere fornuftigt er det at starte inde i en lys vindueskarm og så sætte ekstra lys på. De senere år er der sket en stor udvikling af LED-lys, der er særlig egnet til planter. Priserne er faldet, selv om de stadig er klart i den dyre ende. En gennemsnitspris for en LED-pære egnet til planter er omkring en plovmand, eller 1/3 af prisen for et par år siden, og strømforbruget og deres holdbarhed gør dem til en god investering, i al fald for dig, der vil forvandle de hvide fingre til kriblende fingre, og slet ikke kan vente med at komme i gang. Senere kan du bruge dem til f.eks. tomatfrøene

Masser af lys
Selv om vi går mod lysere tider, så er problemet at skaffe lys nok til spirene i karmen. Hverken i marts eller april er der så meget lys, som planter godt kunne bruge. Derfor er det nødvendigt med kunstlys, og det er lidt af en videnskab at finde den helt rette kombination, eller måske mere det helt rigtige lys. 
Planterne skal bruge lys til fotosyntesen og bruger mest lys i det røde og det blå område. Planter er grønne, fordi de reflekterer en del af det grønne lys, mens de andre populært sagt suges op af planten.  


Billig og enkelt
Den mest enkle metode til at få mere lys er at købe et lysstofrør med farve nummer 83 eller 31. Man kan for eksempel sætte de spirende planter i et stort akvarium og sætte lys på med et armatur ovenpå akvariet hvori lysstofrøret sidder. Lyset skal være tændt omkring 12-16 timer. 
Glødelamper, der er på vej ud af markedet, giver et forkert lys og alt for megen varme. Faktisk er kun 7 procent lys, mens resten af energien anvendes til varme. Sparepærerne giver ikke lys nok og heller ikke lys i den rigtige farveskala, så planterne kan gro tilfredsstillende. 

Højtryksnatriumlamper er de gullige lamper, man kender fra gadelys og fra de store drivhuse. De er ret effektive, men ikke nok i sig selv, og derfor bruger erhvervs gartneren to slags lamper en til væksten og en til blomstring. Natriumslamperne er også kostbare og daler effektiviteten jo længere tid de anvendes.  
LED lys, ikke mindst til planter, er så nyt, at kun få har afprøvet lyset som plantelys. Herhjemme anvendes det i nogle væksthuse på forsøgsbasis, men udviklingen indenfor LED lys til planter går meget stærk. Det forventes, at LED lys bliver fremtiden for gartnerierne, der økonomisk er hårdt trængt i disse tider.   

Hvis du vil læse mere om LED belysning, så er det bare at Google  ”LED til planter”. Her kan du både finde firmaer, der sælger LED lys til planter, samt drivhusamatører, der eksperimenterer med LED lys, som var de professionelle. Det dejlige er, at de øser ud af deres erfaringer. Se efter datoerne, når du læser om meninger og erfaringer. Det der var rigtigt for 5 år siden, er ikke nødvendigvis rigtigt i dag. På www.prolys.dk kan du se priser og lamper til formålet.  

Prøv også at tjekke:
http://www.ledgrowlightsoutlet.com