Blog


...

Lars Lund

01 feb 2012 22:52

Det er en kold tid

Puha bedst som vi troede det var ved at blive forår, så kommer den sibiriske kulde væltende. Det koster lidt på varmeregningen til drivhuset, hvis man nu har valgt at have de mere sarte planter til overvintring. Vi er så glade for, at de overlever, at vi underdriver udgiften, men med 5 – 10 graders nattefrost koster det på budgettet. 

Sænk gulvet
Det er lettest at flytte lidt rundt på varmen ved at planlægge, før man sætter sit drivhus op. For eksempel kan man sænke gulvet, så det kommer et stykke under niveau, eller man kan isolere gulv på samme måde, som man gør det i boligen. Gør man det, er man kommet et rigtig langt stykke. Soklen skal naturligvis isoleres. 
Når man alligevel er i gang med gravearbejdet, kan man lave et én meter dybt sandbed, hvor man lægger varmeslanger med vand som så opvarmes af solfangere. Bedet opvarmes stort set uden andre omkostninger end etableringsomkostningerne. 

Sådan har den vestjyske haveguru Anders Bech fra www.urtehave.dk gjort. Anders holder sit hus frostfrit, så længe temperaturen udenfor ikke går længere ned end minus 8 grader. 
Bort set fra forrige vinter, der var noget barsk, så vil det stort set sige et frostfrit drivhus hele året.
Når temperaturen udenfor har været mellem minus 8 til minus 16 grader, har der været en enkelt minusgrad i luften ind i drivhuset, mens bedet altid har været frostfrit.

Det har krævet noget gravearbejde. Ind i drivhuset er rummet sænket en meter over niveau. Den omkringliggende jord holdes foreløbig på plads med en mur (sokkel) af Leca, og soklen er yderligere isoleret med flamingoplader indvendigt. Herefter er bedet fyldt op med sand, og i sandet ligger varmeslangerne lag for lag. Vandet varmes op med et solpanel om dagen, og det varme vand afgiver om natten sin varme til sandet.

 

Det er så heldigt, at der med hård frost ofte følger højtryk og sol, så solpanelerne yder deres højeste netop i den hårde frost. Alternativt kan man bruge et oliefyr, men så begynder kasseapparatet også at tælle. Det er også vigtigt at isolere selve drivhuset. Det gøres med bobleplast, som mange måske kender som indpakning, når noget ikke må gå i stykker.


           
De små løsninger
Hvis ikke du har mod på det store projekt, så er der andre og lettere muligheder, der kan holde de fleste huse frostfrie, så længe kulden ikke bider for hårdt. 
Bobleplast er en super opfindelse. Det indeholder luft og med særlige klemmer, kan man hænge det op i hele drivhuset, det vil sige op i tag og på vægge. Da det er klart plast, lukkes også lys ind.

Hvor koldt eller varmt der er i drivhuset, vil afhænge af rummets størrelse. Derfor er det en rigtig god ide at gøre rummet mindre. Lav nogle opdelinger i drivhuset, så de mest sarte planter står i mindre rum, hvor man en frostnat kan sætte et par fyrfadslys ud som tilskudsvarme. Isolér omkring planterne med flamingo, men husk isolering i sig selv gør det ikke frostfrit over længere frostperioder. Der skal en eller anden form for varmekilde til, og ofte kan et par fyrfadslys klare det værste.       


Hestemøg varmer 
Andre alternativer er petroleumslamper til drivhus, der fås til ret små penge. Lamperne kan skaffe ekstra varme, og nogle brænder helt op til en uge på en enkelt påfyldning, men husk der skal frisk luft ind i huset igen. Ellers dør planterne.  
En lidt mere kostbar varmeenhed med termostat til gas fås fra omkring 1.500 kr.. Gas afgiver ret meget vand, så igen er udluftning et must. Men gas er blandt de billigste opvarmningsformer. Lige nu kan man ikke nogen steder på det danske marked købe en gasopvarmer med termostat, men Juliana har lovet, at de nok skal se efter mulighederne. Måske en brændeovn eller gammel kakkelovn kunne være en mulighed. Kul og briketter kan godt holde sig glødende en hel nat.  

I stedet for at tilføre bedet varme fra solen kan hestemøg i nogen grad varme jorden op.  
Grav ca. en halv meter ned til et bed. Fyld hullet med 25 cm frisk hestemøg, der er blandet med halm. Dæk halmen med 5 cm jord, og giv den et drys jordbrugskalk. Tilfør endnu to gange 10 cm gødning, med et tyndt lag jord og kalk imellem. Kalken har til formål at neutraliserer den sure gødning. 
Slut af med et tyndt lag halm og lav nu nogle plantehuller, hvor du sætter dine potter i. Nu vil der være god varme omkring plantehullet. Hold på varmen ved at dække jorden med bobleplast eller vintermåtter.    

Endnu en mulighed er at grave midtergangen ud, isolere den og sætte planter og knolde, der ikke skal have lys ned i gangen. På med nogle isolerede plader, der er stærke nok til at man kan gå på dem.

4 Kommentarer til dette indlæg

...

Josefine

03 feb 2012 15:38

Hvor smart med varmeslanger opvarmet af solen. Hvor køber man sådan et anlæg og hvad mon det koster???

Skal snart have opført et 21.5 m2 drivhus og tænker det måske lige er noget jeg skal have undersøgt før det kommer op. Havde faktisk ikke tænkt på at opvarme det men hvis det kan gøres "gratis" så er det jo noget andet.

Mvh Josefine

...

Lars Lund

03 feb 2012 17:05

Hej Josefine

Det var et dejligt stort drivhus, så der er rigtig noget at glæde sig til. Ja i billedteksten står ganske rigtigt, at det næsten ikke koster noget, men her er tænkt på driften. Anlægsudgiften er en hel anden sag. Det er et udpræget Gør det selv projekt, hvis det skal løbe rundt. Skal du have nogen til at lave det, så vil jeg anslå, du let kommer op på ca 30.000 kr.- 40.000 kr. Det store arbejde er at få gravet hullet til vandslangerne og så få støbt det dybe fundament. Det koster i både arbejdsløn og materialer.  Så er der selve solfangeren og det tekniske udstyr.

Hvis du selv kan støbe og grave, så er det materialer der koster, og jeg vil anslå, at det er ca. det halve af udgifterne. Men når jeg nævner Anders anlæg er det fordi nogen har mod på opgaven, og det har du måske også. Du kan se, jeg har et link til hans hjemmeside, og har du ikke mistet modet, så kan du helt sikkert få gode tips hos ham. Ellers handler det jo meget om, hvorfor du vil have huset varmet op. Er det for at opbevare planter der ikke kan tåle frost. Så er det en mere overkommelig måde at lave et drivhus inde i dit drivhus. Du kan få nogle simpel huse hos Harald Nyborg, der kun er egnet til at sætte inde i et drivhus, men på den måde kan du gøre det rum, der skal opvarmes mindre. Du kan også bare ganske enkelt lave det mindre af bobleplast, der deler huset og så isolerer langs væggene også med bobleplast. Og så skal du have en gasvarmer på. Det er billigst. Juliana har lovet at skaffe en hjem der har termostat for der er ret stor efterspørgsel efter varme til planterne fra det sydlige.   

Andre løsninger er at købe et solfanger med ventilator. Den kan du få for ca 3.000 kr. og den sender så varm luft ind i drivhuset. Gratis varm luft. Bilka har lige haft nogle af slagsen på tilbud, men jeg har også set dem i wupti.com

De er egentlig beregnet til sommerhuse og kolonihavehuse. Ja,vil nogen sige, men hvad så om natten eller når det er overskyet. Ja så giver det ingen varme, så man må betragte den som en løsning, der biddrager til at få varmeudgiften ned i de timer, hvor det er muligt. For eksempel er der jo lige nu ret koldt også om dagen, og når der er koldt, så er der ofte sol, så her vil du med dette lille anlæg kunne holde huset varmt i dagtimerne og spare penge til anden opvarmning.

læs her om Solvarme, og her et andet anlæg her fra Wupti.com 

Så er der den hyggelige metode. Det er at sætte en brændeovn ind i huset. I Gul og Gratis eller Den Bå avis kan du sikkert finde en billig af slagsen. og du kan få glarmesteren til at lave et hul i glasset der passer til skorstenen. men en gratsi løsning er det jo heller ikke, men den er hyggelig.

 

          

...

Lars Lund

03 feb 2012 17:08

Nå jeg kan se de to link kikser, men så har du dem her . Du kan bare copierer dem ind i din Browser. :)

http://www.wupti.com/Pages/SearchResults.aspx?keyword=solfanger

http://www.solarventi.dk/dokumentation/presse_pdf/dk_presse/dk_sv_art_berling_060108.pdf

...

Josefine

03 feb 2012 19:58

Hej Lars

1000 tak for dine tips. Mvh Josefine