Blog


...

Lars Lund

18 dec 2012 12:12

Koldt i drivhuset, men stadig fuldt af liv!

Uha, det var lidt af en nyser at komme ind i december. Heldigvis fik jeg mit længe ønskede og tiltrængte isolerede plantehotel klar, inden frosten bed sig rigtig fast. Det er blot et godt isoleret skur med et par lavenergiruder, et gulv med tykke gummimåtter, lavet af gamle bildæk, købt i Bauhaus og en radiator, der tænder, når temperaturen falder til fem minusgrader. Der skal kun ganske lidt strøm til, så er det knap 6 kvadratmeter hotel så varmt, at kulden holdes ude.  Og strømmen kommer naturligvis fra et solcelleanlæg. Sådan er det jo i disse tider.

 

Lyset kommer

Det er stadig mørkt, og der skal derfor lidt kunstigt lys til for at gøre tilværelsen endnu bedre for hotelgæsterne.

Derfor kommer turen så til LEDLyset. Forskningen, i forhold til at finde, det helt rigtige farvespektrum i det kunstige lys, kører på fulde omdrejninger. Den svenske virksomhed, Venso Eco Solution, har med baggrund i den nye viden om forskellige LED lys’ farvespektre, udviklet en LED streng, der i følge producenten og Gartnertidende, giver det helt rigtige lys til planterne.

Det betyder, at man for eksempel kan dyrke friske krydderurter året rundt.  Du kan læse mere om de forskellige muligheder på www.plantfactory.se . Her er også et system med LED lys, hvor du dyrker krydderurter i en akvakultur, det vil sige, stort set kun i vand og uden jord.

Krydderurter og duften af gløgg

Mit drivhus har været julestue for familiens egne kreationer gennem det meste af december. Det har været rigtig hyggeligt med ild i kakkelovnen, friske æbleskiver, varm gløgg og duften af gran. Det aller bedste er måske, at krydderurterne, der normalt står ud ude i krukker, og som nu er gravet ned i drivhuset, (krukkerne med indhold), giver en duft uden lige. Der skal ikke meget berøring til, så dufter julen bare endnu mere.

Ny sort tomat sort

Høsten af tomater blev for mig i første omgang ikke den store succes i år. Jeg var dog lidt for tidlig i min dom. Jeg afprøvede en masse forskellige sorter, og mange af dem skulle bare have lidt mere tid end sædvanligt. I 2013 dukker der en ny tomat op. Den er næsten sort og hedder 'Indigo Rose’ Lycopersicon esculentum. 

Tomaten er udviklet af et forskningsteam på det amerikanske Oregon State University, der især arbejder med at udvikle tomatsorter med et højt indhold af antioxidanter.  Det er samtidig den første tomatsort, der er udviklet, så frugterne indeholder anthocyaniner.

Anthocyaniner er en stor gruppe farvestoffer, som optræder i mange rød-blå nuancer, og anses for at virke som antioxidanter. Dermed bidrager de til den høje næringsværdi af bær og frugter. De mange anthocyaniner er en af årsagerne til, at blåbær er blevet udnævnt som superfood. 

Tine Albinus der sælger frøene fortæller at  ’Indigo Rose’ går tilbage til 60’erne, hvor to tomatavlere – en fra Bulgarien og en fra USA – krydsede kultiverede tomatsorter med vilde sorter fra Chile og Galapagosøerne. Nogle vilde tomater indeholder de eftertragtede anthocyaniner, mens dyrkede tomatsorter hidtil kun har haft det virksomme pigment i de uspiselige blade og stænglerne.

På universitetet i Oregon har man så krydset mange generationer af vilde - og kultiverede tomater, der i 2012 så er præsenteret som ’Indigo Rose’. ’Indigo Rose’ passer til klimaet i den nordvestlige, amerikanske delstat, Oregon, og det er ikke så forskelligt fra vores. Derfor kan ’Indigo Rose’ godt dyrkes på friland, blot den står lunt, solrigt og i læ. Den største høst sikres, hvis den dyrkes i drivhus. Planterne af ’Indigo Rose’ er generelt sunde og modstandsdygtige overfor utøj.

Bestiller du frø over nettet, så kom i øvrigt på de forskellige frøfirmaers hjemmesider så hurtigt som muligt. Alt det nye og spændende - både til drivhuset og haven - hvad enten det nu er stauder eller agurker, ryger hurtigt.

Godt nytår også for vinen

Mens du venter på nytår, så kan du jo lige tjekke dit figentræ og din vin for skjoldlus. De kan klemmes med en negl, og det er rimeligt let at få has på dem på denne årstid. Det er også inden nytår, du klipper din vin lidt tilbage. Alle sideskud klippes tilbage så der kun er to til tre knopper og selve hovedstammens nyvækst klippes tilbage med en tredjedel.