Blog
Planternes egen gødning
Inden længe titter brændenælderne op. Brændenælder er fantastisk gødning til drivhusets tomater, så måske er det i år, du skal prøve at lege gødningsfabrikant.
Nordisk forskning viser, hvad man dog altid som økologisk dyrker har erfaret, men som nu er slået fast, at brændenældegødning især er fyldt med kvælstof, noget som alle planter skal have, og som alle dine planter i drivhuset også vil nyde godt af.
Sådan gør du:
Du tager gummihandskerne på, så du ikke brænder dig. Så snart du ser en samling brændenælder plukker du dem. Når du har samlet et kilo kommer du dem i en plasttønde, måske en murbalje. Det gør ikke noget, de tørrer ud, hvis ikke du kan samle det hele lige på en gang.
Du fylder nu ti liter vand i en plasttønde for hvert kilo nælder. Stil den i solen, så vandet bliver lunt og dæk gerne med en sæk. Rør i vandet hver dag for at ilte vandet. Når det ikke-særligt-godt duftende vand er mørkebrunt og ikke skummer, så er blandingen klar.
Fortynd med ti liter vand for hver liter saft. Denne blanding kan du også bruge mod bladlus på dine roser eller andre steder i haven.
4 Kommentarer til dette indlæg

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster
Berit Pallesen
25 apr 2012 13:22
Det lyder som en sjov måde at gøde drivhus på - og samtidig bruge brændenælder til noget fornuftigt.
Kan den færdige saft gemmes på dunke - og i så fald i hvor lang tid?
mvh
Berit Pallesen
Lars Lund
05 maj 2012 11:18
Hej Berit
Undskyld det sene svar. Ja det kan i al fald gemmes et år. Måske mere.
mvh
Lars
karin overgaard
01 jun 2023 18:20
Er det ikke bedst at tage brændenælderne uden frøene - eller overlever frøene ikke denne process med gæring??
Er det sandt at det kan bruges at blande brændenælder og kulsukkerrod?
Vi har rigtig mange kulsukker her på Tvind
Karin
Lars Lund
03 jun 2023 20:26
Hej Karin. Jo du skal ikke have frøene med. Det Svenske Landbrugsuniversitet har i samarbejde med Sveriges største haveorganisation Rigsforbundet Svensk Trægård analyseret den hjemmelavede plantegødning, for at finde ud af, om hjemmelavet plantegødning nu også indeholder det, planterne har brug for. Konklusionen på analysen bekræfter det, økologiske havedyrkere har erfaret, nemlig at brændenældegødning er godt. Godt betyder, at det først og fremmest indeholder det kvælstof, som planterne skal bruge. Der er dog stor forskel på indholdet, afhængig af, hvornår man høster brændenælderne. Størst indhold af kvælstof er der i forsommeren. Den brændenældegødning, der blev analyseret, var lavet af et kilo nælder og ti liter vand. Analysen viste, at brændenældegødningen indeholdt 92 mg. kvælstof pr. liter, når nælderne var høstet 11. juni. Ved høst 31. juli faldt værdien til 8,4 mg. pr. liter. Kvælstofkoncentrationen i gødningen lavet først i juni er mere, end planterne generelt har brug for, så her skal man blande halvt vand/halv gødning. Ved senere høst sidst i juli er kvælstofindholdet lavt, men dog tilpas, fordi planterne på dette tidspunkt har mindre brug for kvælstof. Indholdet af andre vigtige bestanddele såsom kalium og kalcium er ret højt, men ikke så højt, at det rykker balancen i den mængde stoffer, planterne har brug for. Mangan, jern og bor ligger i underkanten, men betydningen er ringe, fordi disse mineraler i forvejen er bundet i jorden. Ud over brændenældegødning undersøgte man også gødningsvand fra kulsukker, agerpadderok og en blanding af forskellige ukrudtsarter. Alle blandinger havde en fin balance i forhold til de stoffer, planterne skal bruge.
Doseringen afhænger af, om man bruger nældegødning eller gødning fra andre plantetyper. Bruger man nældegødning fra forsommerens høst, skal man fortynde gødningen, og vande med 1,5 liter pr. kvadratmeter pr. uge. Bruger man andre planteudtræk, skal man op på 8 liter. En god kombination er at starte med at vande med 1,5 liter nældegødning i forsommeren, for så at vande med 8 liter agerpadderok i sensommeren. Dermed er risikoen for overgødning meget minimal. Princippet er lidt, men tit. Herudover må man bruge øjnene for at se, om planterne skulle mangle kvælstof. Har bladene ikke den farve, de burde have (oftest for lyse), er den sikkert galt med kvælstoftilførelsen, og så må man gøde hyppigere. Desuden anbefales det altid at have så frisk gødning som muligt, så gødningen ikke står og bliver forurenet. Det gælder først og fremmest, når man anvender den til spiselige afgrøder. Så du kan godt blande de to planter, men dosseringen kan være forskellig. Prøv at lave et gennemsnit af brændenældedosering og kulrsukkers blandingsforhold. Det vil sige omkring 9 liter vand skal din blanding fortyndes med. mvh Lars Lund