Blog


...

Lars Lund

17 nov 2011 11:39

Kiwi i oktober

Kiwi høstes i oktober - du kan også plante dem nu.

Kiwi er en af de sundeste planter, så hvorfor ikke dyrke den i dit drivhus. Hvert eneste gram frugt indeholder næsten 1 mg rent C-vitamin. Hertil kommer en høj andel af magnesium.

Kiwiplanten er en løvfældende slyngende busk, så du skal dyrke den i en eller anden form for espalier. I naturen bliver planten blive op til 9 m høj, Som bønneplanter snor stamme og sidegrene sig omkring stænger og tråde. Kiwiplanten snor sig altid mod venstre. Blomstringen starter, når podeplanten er 2-3 år gammel. Hen på foråret skyder de første grene med blade ud fra stængelen. På disse grene kommer der små lyse knopper. Dette er blomsterknopperne, der tager hele 60-70 dage om at udvikle sig frem til blomstring. I 30-40 dage ser disse kugler ud til at ligge i dvale. Periode kaldes blomsternes ballonstadium. I denne fase udvikles alle blomstens funktioner.

Du skal have både en han og en hunplante for at få frugt, og da de fylder meget, er det ikke sagen. Derfor kan man heldigvis i dag også få en plante der er tokønnet Boskoop hedder den, og det er den, du skal gå efter.

 

Sådan beskæres den

Planten skal beskæres som en vin. De første to år lader du den vokse. Du kan lade grenene vokse i den retning, du ønsker, altså bøje dem, og du kan have f.eks. to eller tre hovedgrene. Det 3. år beskærer du i august og i februar. Du kan endnu nå det, men skær ikke for tidligt på året og ikke alt for sent, så bløder planten.

I august klipper du nye skud tilbage, bare så det ikke er et virvar. Hvis det var en vin ville man klippe et sideskud på hovedranken tilbage, så der er to blade på sideskuddene eller tre.

Hovedrankerne skal have luft. Det kan også være nye skud, du ikke vil have som hovedranker eller for mange nye skud, der kommer på hovedrankerne.

Er der frugter på, og det kan sagtens tage flere år, så klipper du de skud der er frugt på tilbage, så der er fem, seks blade efter frugten.

I februar kan du fjerne skud der bare har få knopper, altså også skud der har båret frugt. Så alt i alt drejer det sig om at holde styr på nogle ranker og at sidegrene ikke får lov til at dominerer.

 

Sur jord er bedst

Jorden skal være sur omkring 4,5 – 5. Jo lunere planten står, jo større er muligheden for frugtdannelse, så du kunne måske bygge en ramme med plast som en slags vinterbeskyttelse inde i huset, så er chancerne for at få frugt endnu bedre. Frugten modner omkring oktober.