Blog
Før nødden knækkes
Det er nøddetid her i oktober, og så melder spørgsmålet sig. Hvordan opbevarer man bedst sine nødder?
Oktober er det rigtige tidspunkt for høst af nødder. Personligt kan jeg bedst lide friske nødder. De tørre kan man altid købe. Hvis ikke man kan æde sig igennem sin høst med det samme, så kan man holde dem friske ved at grave dem ned i sand udendørs, men de skal så op inden nytår, for ellers begynder de at spire.
Sørg for at musene ikke får fat i dem!
Ellers kan de tørres ved at brede dem ud et ikke alt for varmt i et par uger, måske tre. Tjek dem ved at knække en i ny og næ, for tørrer de for længe, skrumper de ind. Når de har den tørhed du synes, de skal have, skal de opbevares køligt. Du kan også tørre dem i en nylonstrømpe eller net i en carport, men undgå de får for megen frost. Efter tørring er et køleskab bedste sted at opbevare dem.
Når nødden knækkes, kan man få en lille overraskelse. Skallen er tom. En kerneløs nød er tegn på besøg af nøddesnudebillen. Billen lægger sine æg i nødden, mens skallen er blød i juli, hvorefter den udklækkede larve senere tager sig af retterne. Den labre larve finder man sjældent. Den er klogelig nok kravlet ud af et lille gnavet hul, inden vi andre skal nyde godt af nødden.
Kerneløse nødder kan også skyldes angreb af svampene gul monilia. I så fald er kendetegnet brune til sorte pletter på skallerne. Sygdommen optræder oftest i buske, der er for tætte og især angribes sorten Labert Filbert af sygdommen. Tidligt nedfald er tegn på en af de nævnte sygdomme orm eller monilia.
Manglende frugtsætning kan skyldes kulde i blomstringstiden. Hassel blomstrer i februar-marts. Så længe hanblomsterne er i raklerne og i hvile, tåler de ned til 20 graders frost, mens de under selve blomstringen kan tage skade af blot et par graders frost. Men busken, ja den har man stadig glæde af, så større er katastrofen ikke. Holder buskene op med at give nødder, så skær de ældste grene af helt ved basis. Det er først og fremmest de yngre grene, der giver frugt.

Om Lars Lund
Haveekspert & havejournalist
Lars har i mange år beskæftiget sig med haver og drivhuse. Lars har udgivet bøger om drivhuse og har medvirket i en række haveudsendelser for TV2 Fyn. Lars er et omvandrende haveleksikon og kan svare på alle dyrkningsbaserede spørgsmål – basale såvel som ambitiøse projekter.
- Aktuelle Indlæg
- Haven gror, og det kræver gødning - men hvilken?
- Inspirationstips til drivhuset
- Steril jord er slet ikke godt for planterne
- Klar grill på 5 minutter : Lav din kulgrill til en gasgrill
- Selvbyg: Calle og Helle Hannibal har bygget deres drømmedrivhus i genbrugsmaterialer
- Den filosofiske gartners staudeteori
- Tips til ekstraudstyr i drivhuset, sokkel til regntønden og ophæng til vin
- Sådan finder du vej i gødningsjunglen
- Tyvstart med sommerblomster