Blog


...

Lars Lund

17 nov 2011 11:36

Dyrkning i kokos

Kan man dyrke i kokos? Ja det kan man tilmed med et godt resultat

 

I årtier har gartnerierne brugt stenuld til deres planter. En plante behøver nemlig slet ikke jord. Jorden er til for at holde planten fast og til at oplagre vand og næring, og begge egenskaber er stenuld i stand til at gøre.

Nu er gartnerierne imidlertid gået over til et helt andet produkt. Produktet er kokos. Kokos har været kendt som dyrkningsmateriale i nogle år, og er røget lidt ud og ind af markedet. Årsagen er, at det kan indeholde bakterier, der ikke er gavnlige for planten. Det har her ofte været for ung kokos, der er anvendt, men nu er der kommet tjek på den del, og vælger man et seriøst produkt, er fordelene ved kokos store.

 

Holder på vand, men kan ikke overvandes

Fordelen ved kokos er de mange fibre, der både giver den iltmængde som god jord skal have, og fibrene både dræner og suger vand til sig på samme tid, så det er i stand til at kunne holde længere på vandet.

Kokodana er ikke det samme som at dyrke i spagnum. Man skal mærke på det/ trykke på det, for at mærke fugtniveauet. Efter 14 dage, 3 uger vil planterne også have lidt mere gødning end for eksempel ved spagnum og har du organisk gødning som komøg eller hestemøg, så kan du blande det sammen med kokosmaterialet, eller gøde med det på almindelig vis.

Kokoskartofler

Foreløbig laver Kokodana forskellige produkter. Et af de sjove er en kartoffelpose. Det er en vandtæt plastpose med fin kokos. Kokosfibrene er sammenpresset i en blok og man tage blokken ud og sætter den i en spand med fire liter vand. Efter en god halv time svulmer blokken op, og kommes så tilbage i posen, ideelt til for eksempel kartofler, men kan også anvendes til for eksempel tomater eller agurker.

Umiddelbart synes jeg også der er lige lovlig lidt jord i posen til det store udbytte, men nu må vi se. Det skal prøves. Ellers er alternativet at bruge pose med blok til at give kartoflerne en rigtig god start i en lys vindueskarm, for så at sætte blokken uden pose i jorden udenfor, hvor den så kan gro videre. Husk i øvrigt at prikke tre huller i bunden af posen, så der er dræn.

 

Lav selv en plantesæk

Endnu laver Kokodana ikke plantesække, men mon ikke det kommer. Ellers kan du lave dem selv. Køb en blok kokodanajord. Den vejer 4.5 kg. Anbring den i en trillebør og hæld tyve liter vand i, så har du 70 liter kokosjord. Det vil jeg enten putte rent i en sæk eller blande det med organisk gødning for eksempel 1/3 hestemøg og 2/3 kokos, og så er det jo bare at skære hullerne til tomaterne.

Husk en sort sæk suger varme, men jorden bliver ikke varm. Klart plast suger varme til jorden. I et drivhus kan klart plast opvarme jorden, så den bliver for varm, så kan du få en grøn pose, eller hvid, så er det det ideelle. Ellers er sort i drivhuset bedre en klart.