Blog


...

Lars Lund

05 dec 2011 13:18

Lav kælder i dit drivhus

Foreløbig har vi sparet en hel måneds vinter. November har mere været noget, der ligner en efterårsmåned.

Heldigt for det der ikke kan tåle frost. Men det kan blive bidende koldt, og så er en kælder god til at opbevare mange af havens knolde og afgrøder. Kælder er dog ved at være et sjældent syn, men hvorfor ikke udnytte drivhusgangen med kælder. Det er ikke uoverkommeligt.    

 

Sådan gør du

1) Først graver du ud. Grav for eksempel i en dybde af 50 cm og gangens bredde, for eksempel 40 cm bred.

2) Forstærk siderne i udgravningen med 50 cm høje fliser eller vandfast plade af en eller anden art.

3) Læg nu et dræn af småsten, perlegrus eller ti centimeter sand.

4) Nu mangler du blot at lægge en fliserække ovenpå. Flisen her skal selvfølgelig lægges, så den når ud over sidekanterne, det vil sige, hviler på hele kanten af de fliser, du har ude ved siderne.

5) Du kan løfte et par fliser op og sætte en flamingokasse ned med dine kostbarheder. 

 

Ekstra isolering

Normalt vil denne konstruktion være nok til at holde kælderen frostfri. Skulle vi få isvinter, kan man altid smide et par isolerings bats oven på. Fjern dem igen, når temperaturen stiger. 

Det er en god ide, at der et sted mellem fliserne i gangen er en sprække, så der kan komme luft til kælderen, og du skal selvfølgelig sikre siderne, så de ikke skrider, når du går på fliserne ovenpå. Ofte vil de ti centimeter dræn holde fliserne på plads, men ellers kan du sætte nogle ”løse” træstykker i spænd mellem hver væg, som så holder din væg på plads.  

Du kan også lave hele konstruktionen af træ. I så fald laver du en stor kasse og sænker ned og laver flere låg på kassen, så den kan åbnes flere steder.