Velkommen til Drivhusklubben og en verden af drivhusliv

Drivhusklubben skal være stedet, du søger - uanset, om du vil inspireres, er ny drivhusejer, lige har et spørgsmål om drivhus, eller om du er en erfaren drivhusentusiast, der vil øse af din egen viden og hjælpe andre.

Vi skal dele vores glæde, tips, tricks og gode ideer.

Bliv klog på roser - også dem i naturen!

Roser er for haderne af roser ensbetydende med arbejde, klipning, nipperi, vinterdækning og ikke mindst bladlus, meldug, rust, stråleplet og alverdens sygdomme. Roser siger dem intet, ud over arbejde.

Andre har slet ikke have, og behøver ikke tage stilling. De er dog ikke forment adgang til rosernes forunderlige verden for ud over roser i haver og parker, er der jo en helt anden gruppe, nemlig vildroserne. De er vilde og seje og derfor overlever de, og får stort set ikke sygdomme. Nogle overlever tilmed så godt, at de breder sig for meget, ja så meget, at de står på statens liste, over planter, der har fået dødsdommen i lighed med dræbersneglen og andet, der er uønsket i den danske natur.

Den kendte rosenplanteskoleejer i Løve, Torben Tim, har skrevet en ny bog med titlen ”Om roser jeg ved.” Den er bestemt værd at læse, og beskriver næsten alt det, der er værd at vide om roser. Et af de meget spændende kapitler handler netop om vildroser i Danmark. Der findes i alt 133 arter, hvoraf kun de ti egentlig er hjemmehørende i Danmark. De andre 123 er altså slæbt hertil på en eller anden vis.

Rynket rose som vi kender den fra stranden

Foto: Grøn Kommunikation

Rynket rose,er fjenden. Den kommer fra Nordøstasien og Japan: Planten er bevidst plantet som prydplante. Den anses som værende den mest hårdføre af alle rosenarter. I daglig tale kaldes den også hybenrose eller klitrose, og det giver så lidt forvirring, for de oprindelige danske roser hunderosen og æblerosen kaldes af og til også hybenroser, og så findes der i øvrigt en art med navnet klitrose, der er en anden end rynket rose.

Endelig så er alle vilde roser hybenroser, men den rose der oftest findes ved stranden, er den næsten altid den uønskede rynket rose Rosa rugusa Tunb.  Den breder sig, og fortrænger de naturlig hjemmehørende vækster, og derfor vil man af med den. 

Historien om de vilde roser er rigtig spændende, og man får med garanti endnu mere ud af sine lange gåture i sommerlandet af at læse om de vilde roser. Vi får også historien om tornløse roser og roser med torne, og så fortsætter det hele over i haven, hvor der er en stor buket af tips til nemme roser i haven, både de små, de mellemstore og til kæmperne, hvis man vil have hele huset dækket til med roser.

Om roser jeg ved

Torben Thim

264 sider, 300kr.

Forlag Linghardt og Ringhof

Views: 514

Tilføj kommentar

Du skal være medlem af Drivhusklubben.dk for at kunne skrive en kommentar!

Bliv medlem af Drivhusklubben.dk

Som medlem af Drivhusklubben kan du ikke blot læse spændende artikler om fx dyrkning - du kan også deltage med egne indlæg og kommentarer!

Følg Drivhusklubben:

© 2018   Drivhusklubben er drevet af Juliana A/S.   Powered by

Skilt  |  Kontakt os  |  Privacy Policy  |  Terms of Service